Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

DSS: Rezolucija o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima

Datum objave: ponedeljak, 12 februara, 2018
Veličina slova: A- A+

Poslanici Demokratske stranke Srbije su podneli Narodnoj skupštini Predlog Rezolucije o genocidu Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata.

U danima kada je Srbija suočena sa povampirenjem ustaštva u Hrvatskoj, sistematskim zatiranjem sećanja na genocid izvršen u NDH, pa čak i njegovim otvorenim negiranjem, kao i falsifikovanjem činjenica o ratnim zbivanjima i izgonu Srba iz Hrvatske devedesetih, a istovremeno srpski politički vrh predlaže moratorijum na rasprave o prošlosti, podnošenje Predloga Rezolucije smatramo svojom političkom dužnošću i moralnom obavezom.

Do pomirenja srpskog i hrvatskog naroda, kao preduslova trajnog mira i stabilnosti na našim prostorima, može da dođe samo ukoliko se istorijske činjenice ne falsifikuju, žrtve zločina genocida ne zaborave, a zločinci ne opravdavaju.

Istorija nas uči da moratorijum na teme iz prošlosti tome ne vodi, naprotiv. Poslednji, poluvekovni Brozov, završio se ponovljenim zločinima i etničkim čišćenjem Srba.

Tekst Rezolucije glasi:

1. Narodna skupština Republike Srbije utvrđuje da zločini nad Srbima, Jevrejima i Romima izvršeni u Nezavisnoj državi Hrvatskoj od strane ustaša tokom Drugog svetskog rata na području današnje Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, predstavljaju smišljen i planiran genocid, kako je definisano Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju genocida, usvojenoj 9.decembra 1948.godine Rezolucijom 260 A (III) Generalne skupštine UN;

2. Narodna skupština Republike Srbije poziva sve države potpisnice Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida, posebno Evropski parlament i države članice Evropske unije, a pre svega Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu na čijim današnjim teritorijama su zločini izvršeni, da rezolutnim osudama ovog genocida doprinesu pomirenju, uspostavljanju trajnog mira i sprečavanju da se takvi zločini ikada ponove;

3. Narodna skupština Republike Srbije utvrđuje obavezu da se u roku od šest mesci od usvajanja ove Rezulucije izvrši dopuna Krivičnog zakonika Republike Srbije, kojom će poricanje i relativizacija genocida izvršenog nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj da se ustanovi kao krivično delo,odgovarajuće sankcionisano;

4. Narodna skupština Republike Srbije ovlašćuje i utvrđuje obavezu Vlade Republike Srbije da u roku od godinu dana od dana usvajanja ove Rezolucije odredi datum Dana sećanja na žrtve genocida izvršenog nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH. Pozivamo Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu da se odazovu predlogu da se Dan sećanja na ovaj genocid obeležava u sve tri države istog datuma;

5. Utvrđuje se obaveza državnih organa, javnih servisa, prosvetnih i kulturnih institucija da izrade planove i programe obeležavanja Dana sećanja na žrtve genocida izvršenog nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH.

U svim onovnim i srednjim školama u Srbiji na taj dan organizovati poseban školski čas, u cilju upoznavanja učenika sa izvršenim zločinima, objašnjavanja uzroka i podizanja svesti o potrebi negovanja mira, unapređenja ljudskih prava i međureligijske tolerancije

6. Narodna skupština Republike Srbije zahteva od Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine da na dostojan način obeleže, održavaju i obezbeđuju sva mesta na kojima su izvršeni zločini i kolektivne grobnice, uključujući i jame u koje su žrtve bacane, i da omoguće da se na tim mestima, odgovarajućim aktivnostima odaje počast i čuva sećanje na žrtve genocida.

Izvor: Srbin info
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top