fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Drži polovinu tržišta srpskih udžbenika: Niko drugi do prijatelj Franje Tuđmana!

Bliski Tuđmanov prijatelj i jedan od prvih finansijera HDZ-a Ante Žužul i hrvatski biznismen Danijel Žderić kontrolišu skoro polovinu proizvodnje i distribucije knjiga za osnovce u Srbiji i zarađuju više od 30 miliona evra godišnje.

Foto: BLIC

Hrvati tako praktično drže monopol na tržištu udžbenika u Srbiji pošto je Žužul vlasnik beogradskog „BIGZ školstva“, a Žderić drži „Novi Logos“, saznaje „Blic“. Radi se o jako unosnom biznisu jer promet na tržištu udžbenika iznosi neverovatnih 80 do 150 miliona evra godišnje.

Pritom ne plaćaju porez, zapošljavaju minimalan broj radnika, a udžbenike štampaju u Hrvatskoj, pa ih potom distribuiraju u Srbiji. Primera radi, ova dva izdavača proizvode i distribuiraju čak 32 užbenika samo za prvi i peti razred osnovne škole, prema najnovijem katalogu za školsku godinu 2018/19. Sam Žužul u Srbiji izdaje čak 151 udžbenik za svih osam razreda osnovne škole.

Procena je da Žužul i Žderić uz izdavačko preduzeće „Klet“, čiji je vlasnik Slovenac Roko Kvaternik, zarade u Srbiji oko 36 miliona evra, i to samo na udžbenicima za učenike od petog do osmog razreda. Inače, tržište udžbenika donosi ukupni godišnji promet od 80 do 150 miliona evra. O moći Žužula u Srbiji se govorilo još pre 10 godina kada je to istakao tadašnji direktor Zavoda za udžbenike Radoš Ljušič, a jedan od domaćih privatnih izdavača izjavio da su „Žužulovi komercijalisti posećivali škole u Srbiji, podmićivali direktore, zbog čega je polovina osnovnih škola odlučila da kupi njegove knjige“. Zanimljivo da je o sprezi direktora škola i privatnih izdavača pre dva meseca govorio i ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je najavio da će poslati dopis školama da ne nabavljaju udžbenika preko posrednika, već preko školskih zadruga koje će se formirati po novom zakonu, usvojenom pre mesec i po dana.

U međuvremenu direktori pojedinih škola već su krenuli u nabavku udžbenika. Šarčević je to ocenio kao lični interes.

– U ovom trenutku ne mogu ništa loše da im kažem, jer su oni po navici dužni da to rade – rekao je ministar pre dva meseca.

Kako saznajemo, privatni izdavači su toliko jaki u Srbiji, da bukvalno nema ko da im stane na put.

– U međuvremenu sklanjaju se ulični preprodavci. Privatni izdavači na čelu sa hrvatskim biznismenima bukvalno su jači od države – ističe izvor „Blica“.

Ko je Ante Žužul

Žužul je u Hrvatskoj poznat kao bliski prijatelj Tuđmana, jedan od finansijera HDZ-a i tajkun. Vlasnik je najjače hrvatske izdavačke kuće „Školska knjiga“. U javnosti se spekulisalo da je najstarijeg srpskog izdavača, preduzeće BIGZ, kupio za svega 400.000 evra i to tako što je na tenderu bio jedini kupac. Odmah je isplatio i otpustio sve zaposlene iz firme „BIGZ publishing“, koju je preimenovao u „BIGZ školstvo“ i usredsredio se samo na distribuciju školskih udžbenika. U Srbiji je optuživan da su mu užbenici matematike za drugi i četvrti razred bukvalno preslikani za škole u Srbiji i Hrvatskoj.

Ministar Verbić povukao zakon pod pritiskom Žužula?

Svoju moć na tržištu udžbenika Žužul i Žderić pokazali su još pre tri godine kada je pod njihovim pritiskom popustio ni manje ni više nego ministar prosvete Srđan Verbić, i to kada je već doneo Zakon o udžbenicima. Naime, Verbić je u poslednjem trenutku povukao taj zakon iz skupštinske procedure i javno rekao da je to učinio zbog „ogromnih pritisaka“ koje Ministarstvo trpi, odnosno „lobista“, kako je naknadno pojasnio. Neposredno pre toga pretučen je njegov pomoćnik za visoko obrazovanje Milovan Šuvakov kada su ga dvojica napadača presrela na putu do posla i izudarala štanglama po glavi. Do dana današnjeg policija nije otkrila napadače.

Iako je Verbić tada najavio da neće popustiti pred pritiscima nekoliko meseci kasnije, tačnije 31. jula 2015. godine usvojen je Zakon o udžbenicima koji je i dalje favorizovao veće i moćnije privatne izdavače. U međuvremenu, Verbić je napustio ministarsku funkciju. Početkom aprila ove godine usvojen je novi Zakon o udžbenicima koji će, prema najavama aktuelnog ministra obrazovanja Mladen Šarčevića, iskoreniti lovce u mutnom.

(Blic, Srbin.info)

Izvor: CARSA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: