fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Држи половину тржишта српских уџбеника: Нико други до пријатељ Фрање Туђмана!

Блиски Туђманов пријатељ и један од првих финансијера ХДЗ-а Анте Жужул и хрватски бизнисмен Данијел Ждерић контролишу скоро половину производње и дистрибуције књига за основце у Србији и зарађују више од 30 милиона евра годишње.

Фото: БЛИЦ

Хрвати тако практично држе монопол на тржишту уџбеника у Србији пошто је Жужул власник београдског „БИГЗ школства“, а Ждерић држи „Нови Логос“, сазнаје „Блиц“. Ради се о јако уносном бизнису јер промет на тржишту уџбеника износи невероватних 80 до 150 милиона евра годишње.

Притом не плаћају порез, запошљавају минималан број радника, а уџбенике штампају у Хрватској, па их потом дистрибуирају у Србији. Примера ради, ова два издавача производе и дистрибуирају чак 32 ужбеника само за први и пети разред основне школе, према најновијем каталогу за школску годину 2018/19. Сам Жужул у Србији издаје чак 151 уџбеник за свих осам разреда основне школе.

Процена је да Жужул и Ждерић уз издавачко предузеће „Клет“, чији је власник Словенац Роко Кватерник, зараде у Србији око 36 милиона евра, и то само на уџбеницима за ученике од петог до осмог разреда. Иначе, тржиште уџбеника доноси укупни годишњи промет од 80 до 150 милиона евра. О моћи Жужула у Србији се говорило још пре 10 година када је то истакао тадашњи директор Завода за уџбенике Радош Љушич, а један од домаћих приватних издавача изјавио да су „Жужулови комерцијалисти посећивали школе у Србији, подмићивали директоре, због чега је половина основних школа одлучила да купи његове књиге“. Занимљиво да је о спрези директора школа и приватних издавача пре два месеца говорио и министар просвете Младен Шарчевић, који је најавио да ће послати допис школама да не набављају уџбеника преко посредника, већ преко школских задруга које ће се формирати по новом закону, усвојеном пре месец и по дана.

У међувремену директори појединих школа већ су кренули у набавку уџбеника. Шарчевић је то оценио као лични интерес.

– У овом тренутку не могу ништа лоше да им кажем, јер су они по навици дужни да то раде – рекао је министар пре два месеца.

Како сазнајемо, приватни издавачи су толико јаки у Србији, да буквално нема ко да им стане на пут.

– У међувремену склањају се улични препродавци. Приватни издавачи на челу са хрватским бизнисменима буквално су јачи од државе – истиче извор „Блица“.

Ко је Анте Жужул

Жужул је у Хрватској познат као блиски пријатељ Туђмана, један од финансијера ХДЗ-а и тајкун. Власник је најјаче хрватске издавачке куће „Школска књига“. У јавности се спекулисало да је најстаријег српског издавача, предузеће БИГЗ, купио за свега 400.000 евра и то тако што је на тендеру био једини купац. Одмах је исплатио и отпустио све запослене из фирме „БИГЗ публисхинг“, коју је преименовао у „БИГЗ школство“ и усредсредио се само на дистрибуцију школских уџбеника. У Србији је оптуживан да су му ужбеници математике за други и четврти разред буквално пресликани за школе у Србији и Хрватској.

Министар Вербић повукао закон под притиском Жужула?

Своју моћ на тржишту уџбеника Жужул и Ждерић показали су још пре три године када је под њиховим притиском попустио ни мање ни више него министар просвете Срђан Вербић, и то када је већ донео Закон о уџбеницима. Наиме, Вербић је у последњем тренутку повукао тај закон из скупштинске процедуре и јавно рекао да је то учинио због „огромних притисака“ које Министарство трпи, односно „лобиста“, како је накнадно појаснио. Непосредно пре тога претучен је његов помоћник за високо образовање Милован Шуваков када су га двојица нападача пресрела на путу до посла и изударала штанглама по глави. До дана данашњег полиција није открила нападаче.

Иако је Вербић тада најавио да неће попустити пред притисцима неколико месеци касније, тачније 31. јула 2015. године усвојен је Закон о уџбеницима који је и даље фаворизовао веће и моћније приватне издаваче. У међувремену, Вербић је напустио министарску функцију. Почетком априла ове године усвојен је нови Закон о уџбеницима који ће, према најавама актуелног министра образовања Младен Шарчевића, искоренити ловце у мутном.

(Блиц, Србин.инфо)

Извор: ЦАРСА

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: