Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

DRŽAVNI VRH SRBIJE, PATRIJARH I PREDSTAVNICI IZRAELA NA POMENU

Datum objave: četvrtak, 9 aprila, 2015
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i član Izvršnog odbora za obilježavanje 70 godina od stradanja žrtava ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini,i dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Luka Kecman

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i član Izvršnog odbora za obilježavanje 70 godina od stradanja žrtava ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini,i dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Luka Kecman

U Donjoj Gradini 19. aprila biće obilježeno 70 godina od stradanja žrtava ustaškog zločina genocida, a komemorativnom skupu, kako je najavljeno, prisustvovaće zvaničnici Republike Srpske, državni vrh Srbije, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i delegacija iz Izraela.
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da su premijer i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić najavili da će prisustvovati ovom skupu, te da se očekuje i dolazak patrijarha Irineja.

“Najavljen je i dolazak delegacije iz Izraela, ali za sada ne znamo tačno ko će je činiti”, rekao je Malešević novinarima u Banjaluci.

Malešević je najavio da će preduzeće “Pošte Srpske” i predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske 17. aprila u Banjaluci predstaviti poštansku markicu, koja će biti izdata povodom 70 godina od proboja logoraša, a na kojoj će biti predstavljen spomenik u Jasenovcu.

Osim toga, kaže Malešević, planirano je i predstavljanje časopisa “Topola”, a 19. aprila otvaranje izložbe radova učenika osnovnih i srednjih škola i proglašenje pobjednika konkursa.

“Osim toga, radimo i na transportu prošlogodišnjih likovnih radova u SAD, gdje će izložba biti postavljena u pravoslavnoj crkvi na Menhetnu u Njujorku”, rekao je Malešević.

On kaže da se resorno ministarstvo obratilo svim osnovnim i srednjim školama iz Kozarske Dubice i okruženja da 19. aprila u Gradinu dođe što više učenika, kao i lokalnim zajednica da im obezbjede prevoz.

“Naša je dužnost da taj dan u što većem broju dođemo u Gradinu i da se pomolimo za sve one koji su nevino stradali i da im odamo poštu”, rekao je Malešević.

On je podsjetio da je resorno ministarstvo, po zadatku koji je dobilo od Narodne skupštine Republike Srpske, konstituisalo odbor koji treba da prati izradu i provođenje projekta Memorijalnog centra Spomen područja Donja Gradina.

“Dva značajna člana odbora su iz Beograda, a riječ je o Slobodanu Maldiniju i Jovanu Mirkoviću, koji će kao eksperti pomoći u definisanju tenderske dokumentacije, jer se radi o složenom projektu”, rekao je Malešević.

Obilježavanje 70 godina od stradanja žrtava ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini počeće 19. aprila u 9.00 časova služenjem svete arhijerejske liturgije u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.

Nakon toga u 11.15 časova predviđeno je polaganje vijenaca na ulasku u Spomen područje Donja Gradina, dok će parastos i pomen žrtvama biti služeni u 12.00 časova na grobnom polju Košute.

Obraćanje zvaničnika predviđeno je u 13.00 časova po protokolu koje će utvrditi kabinet predsjednika Republike Srpske.

U 13.40 časova počinje Memorijalna akademija pod nazivom “Tražim pomilovanje”, koju će realizovati profesori, saradnici i studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, uz učešće hora Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”.

Član Izvršnog odbora za obilježavanje 70 godina od stradanja žrtava ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini Luka Kecman rekao je da u programu učestvuje stotinjak izvođača, te da je želja da ove godina sa scene progovore mladi ljudi.

“Ustaški sistem logora Jasenovac je tvorevina neljudi i za njih ne možemo da tražimo pomilovanje, ali za svakoga ko je bio dostojan imena čovjeka tražimo pomilovanje”, rekao je Kecman, koji je i dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Državni vrh Srbije i predstavnici Izraela na pomenu u Donjoj Gradini

OČEKIVANjE VELIKOG ODZIVA NA MEĐUNARODNI KONKURS

OBILjEŽAVANjE 70 GODINA OD PROBOJA LOGORAŠA 19. APRILA

JASENOVAC – JADOVNO 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top