fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

DRŽAVNI VRH SRBIJE, PATRIJARH I PREDSTAVNICI IZRAELA NA POMENU

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i član Izvršnog odbora za obilježavanje 70 godina od stradanja žrtava ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini,i dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Luka Kecman

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i član Izvršnog odbora za obilježavanje 70 godina od stradanja žrtava ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini,i dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Luka Kecman

U Donjoj Gradini 19. aprila biće obilježeno 70 godina od stradanja žrtava ustaškog zločina genocida, a komemorativnom skupu, kako je najavljeno, prisustvovaće zvaničnici Republike Srpske, državni vrh Srbije, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i delegacija iz Izraela.
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da su premijer i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić najavili da će prisustvovati ovom skupu, te da se očekuje i dolazak patrijarha Irineja.

„Najavljen je i dolazak delegacije iz Izraela, ali za sada ne znamo tačno ko će je činiti“, rekao je Malešević novinarima u Banjaluci.

Malešević je najavio da će preduzeće „Pošte Srpske“ i predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske 17. aprila u Banjaluci predstaviti poštansku markicu, koja će biti izdata povodom 70 godina od proboja logoraša, a na kojoj će biti predstavljen spomenik u Jasenovcu.

Osim toga, kaže Malešević, planirano je i predstavljanje časopisa „Topola“, a 19. aprila otvaranje izložbe radova učenika osnovnih i srednjih škola i proglašenje pobjednika konkursa.

„Osim toga, radimo i na transportu prošlogodišnjih likovnih radova u SAD, gdje će izložba biti postavljena u pravoslavnoj crkvi na Menhetnu u Njujorku“, rekao je Malešević.

On kaže da se resorno ministarstvo obratilo svim osnovnim i srednjim školama iz Kozarske Dubice i okruženja da 19. aprila u Gradinu dođe što više učenika, kao i lokalnim zajednica da im obezbjede prevoz.

„Naša je dužnost da taj dan u što većem broju dođemo u Gradinu i da se pomolimo za sve one koji su nevino stradali i da im odamo poštu“, rekao je Malešević.

On je podsjetio da je resorno ministarstvo, po zadatku koji je dobilo od Narodne skupštine Republike Srpske, konstituisalo odbor koji treba da prati izradu i provođenje projekta Memorijalnog centra Spomen područja Donja Gradina.

„Dva značajna člana odbora su iz Beograda, a riječ je o Slobodanu Maldiniju i Jovanu Mirkoviću, koji će kao eksperti pomoći u definisanju tenderske dokumentacije, jer se radi o složenom projektu“, rekao je Malešević.

Obilježavanje 70 godina od stradanja žrtava ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini počeće 19. aprila u 9.00 časova služenjem svete arhijerejske liturgije u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.

Nakon toga u 11.15 časova predviđeno je polaganje vijenaca na ulasku u Spomen područje Donja Gradina, dok će parastos i pomen žrtvama biti služeni u 12.00 časova na grobnom polju Košute.

Obraćanje zvaničnika predviđeno je u 13.00 časova po protokolu koje će utvrditi kabinet predsjednika Republike Srpske.

U 13.40 časova počinje Memorijalna akademija pod nazivom „Tražim pomilovanje“, koju će realizovati profesori, saradnici i studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, uz učešće hora Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“.

Član Izvršnog odbora za obilježavanje 70 godina od stradanja žrtava ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini Luka Kecman rekao je da u programu učestvuje stotinjak izvođača, te da je želja da ove godina sa scene progovore mladi ljudi.

„Ustaški sistem logora Jasenovac je tvorevina neljudi i za njih ne možemo da tražimo pomilovanje, ali za svakoga ko je bio dostojan imena čovjeka tražimo pomilovanje“, rekao je Kecman, koji je i dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Državni vrh Srbije i predstavnici Izraela na pomenu u Donjoj Gradini

OČEKIVANjE VELIKOG ODZIVA NA MEĐUNARODNI KONKURS

OBILjEŽAVANjE 70 GODINA OD PROBOJA LOGORAŠA 19. APRILA

JASENOVAC – JADOVNO 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: