fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ДРВАР ПРОГЛАСИТИ ГРАДОМ АНТИФАШИСТА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/drvar.jpg

ДРВАР, /СРНА/ – Удружење протjераних грађана Дрвар „Одрживи повратак“ покренуло jе инициjативу да се у овом граду на достоjанствен, пригодан и цивилизован начин сваке године обиљежава Дан антифашизма, а од општинских власти затражено jе да Дрвар прогласе Градом антифашиста.

Удружење тражи да се обнови порушени Споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора у Дрвару, коjи су 1996. године срушили припадници ХВО-а, и затражи од надлежних институциjа у БиХ да подрже декларациjу и затраже од Унеска да оваj симбол отпора фашизму уврсти на листу свjетске баштине.

Ово удружење добило jе сагласност Скупштине општине за предложену инициjативу у коjоj се, између осталог, тражи од надлежних истражних органа у БиХ и Интерпола да се пронађу и врате сви експонати и вриjедни историjски документи коjи су током протеклог рата покрадени и однесени из Музеjа „25. маj“ у Дрвару.

Удружење предлаже да се уреди комплекс Титове пећине и да се на адекватан и примjерен начин, постављањем спомен-плоча, обиљеже мjеста на подручjу општина у коjима jе током Другог свjетског рата боравио Врховни штаб НОБ-а и представници савезничких воjних мисиjа – САД, Русиjе и Велике Британиjе.

„У години у коjоj се пригодним програмом обиљежаваjу значаjни историjски догађаjи, као што jе 70 година од неуспjелог неприjатељског `Десанта на Дрвар`, оваj град jе кроз своjу поносну дугу и бурну историjу, како у Првом и Другом свjетском рату, тако и у вриjеме и послиjе наjвећег погрома и масовног егзодуса у jесен 1995. године, потврдио своjу антифашистичку ориjентациjу, демократску утемељеност и чврсту опредиjељеност за траjну афирмациjу и очување тековине антифашизма“, наводи се у инициjативи дрварског Удружења „Одрживи повратак“.

Ову идеjу подржало jе више институциjа и поjединаца, како из БиХ тако и из окружења.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: