Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Dražina slika rešava enigmu

Datum objave: sreda, 8 avgusta, 2018
Veličina slova: A- A+

Fotografija streljanog komandanta JVuO mogla bi da otkrije njegov grob. Samardžić tvrdi da je Čiča umoren kod Doma Garde

Telo komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića slikano je posle egzekucije nedaleko od beogradskog Belog dvora. Napravljene su tri fotografije, a po naređenju Aleksandra Rankovića, negativ je uništen. Ovi snimci danas su pohranjeni na nepoznatom mestu, a mogli bi imati važnu ulogu u lociranju mesta ukopa vođe Ravnogorskog pokreta.

Publicista Miloslav Samardžić raspolaže informacijama da su tri fotografije tela neposredno posle streljanja izrađene i uručene Rankoviću, Slobodanu Peneziću Krcunu i Svetislavu Stefanoviću Ćeći. Po uništenju filma, međutim, u četničkoj emigrantskoj štampi volšebno se pojavila jedna od fotografija, raspirivši nadu da je jedan broj snimaka sa negativa ipak sačuvan.

– Nije sasvim sigurno da li su svi snimci generala Mihailovića napravljeni sa jednog mesta ili je fotograf menjao poziciju i telo slikao iz različitih uglova – objašnjava Samardžić. – Snimci sa mesta ubistva, u tom slučaju, mogli bi da pruže dragocene informacije o mestu Dražinog streljanja i ukopa. Duboko verujem da posmrtni ostaci vođe Ravnogorskog pokreta počivaju nedaleko od Belog dvora. Ovu lokaciju, međutim, niko nikada nije istražio i proverio.

Samardžić se poziva na ispovest pukovnika Branka Latasa, koji je dugo godina bio na čelu Vojnog arhiva i koji je svojevremeno potvrdio autentičnost fotografije ubijenog Mihailovića. Na osnovu ove činjenice i iskaza drugih svedoka, Samardžić tvrdi da je general Mihailović umoren ne na Adi Ciganliji, već u krugu dvorskog (gardijskog kompleksa) na Dedinju.

– General Mihailović je, po svemu sudeći, izveden i streljan nedaleko od Doma Garde u Topčideru, a zakopan uz ogradu Belog dvora, koja se sa Dedinja spušta ka Lisičjem potoku – tvrdi Samardžić. – Mesto ukopa udaljeno je oko kilometar od mesta streljanja, a sve je urađeno u strogo zatvorenom vojnom kompleksu, daleko od očiju javnosti.

Među istoričarima i navodnim vlasnicima fragmenata istine o poslednjim časovima komandanta JVuO, Lisičji potok često je pominjan kao mesto egzekucije. Prema Samardžićevim tvrdnjama, pravo mesto je nekoliko stotina metara dalje, sa unutrašnje strane dvorske ograde.

Iza ograde Belog dvora navodno je sahranjen Draža Mihailović
Iza ograde Belog dvora navodno je sahranjen Draža Mihailović

Državna komisija, koja je od 2009. do 2011. godine organizovala potragu za Dražinim posmrtnim ostacima na Adi Ciganliji, svoje delovanje nije usmeravala ka drugim mogućim lokacijama. Ova informacija, međutim, dobija specifičnu težinu u svetlu inicijative člana Kongresa SAD Teda Poa, koju je i formalno predao premijerki Ani Brnabić. On se založio za ponovno pokretanje istrage o mestu umora generala Mihailovića i konačnog rasvetljavanja poluvekovne misterije.

Da je i državna komisija za otkrivanje istine o Draži Mihailoviću imala određena saznanja bazirana na dokumentima bivše Službe državne bezbednosti, koja upućuju na to da je četnički komandant, najverovatnije, pokopan u blizini Belog dvora, potvrđuje i njen član, narodni poslanik SPO Aleksandar Čotrić.

– Postojale su indicije, ali ništa konkretno nije urađeno – komisija koja je tada radila na otkrivanju Dražinih posmrtnih ostataka bila je suočena s mnoštvom problema, a, između ostalog, nije imala ni sredstava da sprovodi istraživanja. Možda je danas pogodan trenutak da se ovaj zvanični poduhvat reafirmiše i da se provere i sve druge moguće lokacije – smatra Čotrić.

BEZ POUZDANIH SVEDOKA

Istoričar Bojan Dimitrijević, član komisije koja je tragala za Mihailovićevim posmrtnim ostacima, kaže da lokacija u okolini Belog dvora nije bila predmet interesovanja ovog tela.

– Nama se nije obratio nijedan očevidac niti živi svedok koji bi ukazao na to da je komandant JVuO ubijen i pokopan na tom mestu. Radili smo isključivo na osnovu jasnih tragova iz arhiva BIA, od kojih su najvažniji ukazivali da je Ada Ciganlija najverovatnije mesto egzekucije – kaže Dimitrijević.

Autor: R. DRAGOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Dražine kosti pokopane su kod Karađorđevića

Ruski istoričari: Pokret Draže Mihailovića nije onakav kakvim ga predstavljate u Srbiji

Pronađena originalna presuda Draži Mihailoviću

Rehabilitovan Draža Mihailović
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top