Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Draža, sud, Jasenovac

Draža je, u novoj Jugoslaviji, kao ratni zločinac trebao Hrvatima i to su im srpski komunisti darovali

Ratko Dmitrović

Ratko Dmitrović

REHABILITACIJA Draže Mihailovića ne može izbrisati zlodela četničkog pokreta počinjena u saradnji s nacistima i fašistima tokom Drugog svetskog rata koja su na ovim prostorima donela velike patnje i stradanja – izjavila je predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, 14. maja, oko 11 sati, te odmah otišla do Blajburga (devedesetak minuta vožnje od Zagreba) i tamo položila cveće na spomenik ustaškim zločincima koji su na tom mestu stradali maja 1945. godine. Može li ovo da se razume, i kako? Poručuje li Kolinda, rečima i delima, da je Draža bio fašista a Pavelić nije, da su četnici bili saradnici nacista a ustaše saradnici, šta znam, Engleza, Amerikanaca? Neupućen posmatrač mogao bi iz predočenog izvući baš takav zaključak.

Kako je Dragoljub Mihailović, skupa sa četničkim pokretom, postao ratni zločinac i da li je bio ratni zločinac? Hajdemo na činjenice i logiku. Draža je vodio pokret čiji su pripadnici činili zločine, čak strašne zločine. Tačno. A koji to oružani pokret na ovim prostorima za vreme Drugog svetskog rata nije činio zločine? Ostavimo na stranu ustaše, to su monstrumi, poremećene zveri, najstrašniji krvoloci koje poznaje Evropa, pa da vidimo da li su zločine činili, na primer, komunisti, partizani? Jesu, to više niko ne spori. Samo u Beogradu i okolini, za svega nekoliko meseci, 1944/1945. ubili su najmanje 30.000 Srba, pripadnika intelektualnog, kulturnog, privrednog sloja srpskog društva koje se ni do danas nije oporavilo.

Komunistima je, po osvajanju vlasti trebao balans između dva najveća naroda nove države; tako su Srbi dobili “fašiste” na čelu s Mihailovićem. Izjednačeni su ustaše i četnici. U potpunosti, u svemu. Komunisti su u toj postavci bili anđeli, milosrdnici, oslobodioci, spasioci.

Tek početkom devedesetih bivši Jugosloveni saznali su da je Loznica bila prvi od Nemaca oslobođeni grad u porobljenoj Evropi i da su ga, krajem avgusta 1941. godine oslobodili četnici Draže Mihailovića, pod komandom potpukovnika Veselina Misite; da je 1942. godine u Americi snimljena radio-drama “Četnici” u kojoj glume velike filmske zvezde Orson Vels i Vinsent Prajs; da je Holivud za vreme Drugog svetskog rata snimio film “Četnici – borbena gerila”; da je najpoznatiji svetski magazin “Tajm” 1942. na naslovnoj strani objavio portret Draže Mihailovića s naslovom “Orao Jugoslavije”; da je Dražu odlikovao američki predsednik Truman… O tome se ćutalo 45 godina. Zbog onog balansa.

Komunisti, srpski i hrvatski, reći će da je Draža sarađivao s Nemcima. A oni, komunisti? Osam dana nakon proglašenja NDH u Zagrebu je potpisan sporazum između ustaša Budaka i Lorkovića na jednoj i komunista Bakarića i Hebranga na drugoj strani.

Titovi partizani nikada nisu čak ni pokušali da napadnu, oslobode, unište logor Jasenovac. Misli li neko da je to bilo slučajno?

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Rehabilitacija – pomirenje ili otvaranje starih rana?

Rehabilitovan Draža Mihailović

Ratko Dmitrović

Jasenovac – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: