Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Dr Bastašić o ”Jadovnu”

Datum objave: četvrtak, 10 aprila, 2014
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

Dušan J. Bastašić
Dušan J. Bastašić

English

U Šaranovoj jami na Velebitu, okončao je svoj život osnivač i posljednji predsjednik starog Rotari kluba, Spiridon Špiro Bocarić

Na sastanku Rotari kluba Banja Luka, u utorak, 8. aprila 2014. godine, gost je bio dr Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja ”Jadovno 1941”.

Dr Bastašić je u veoma zanimljivom obraćanju iznio osnovne podatke o udruženju, o njegovim dosadašnjim rezultatima rada na iznošenju istine o stradanju preko 40.000 duša u Jadovničkoj tragediji.

Riječ je o Srbima (95%) i Jevrejima (oko 5%), civilima, ženama, djeci, sveštenicima, koji su svirepo pobijeni tokom svega nekoliko mjeseci 1941. godine od strane ustaša Pavelićeve NDH i najčešće bačeni u neku od mnogobrojnih jama u okolini Gospića.

Izlaganje dr Bastašića izazvalo je veliko interesovanje i zapitanost rotarijanaca, te jedinstvenu želju da se podrži rad dr Bastašića i njegovih saradnika na daljem istraživanju, a posebno na razvijanju kulture sjećanja.
I rotarijanac Spiridon Špiro Bocarić bačen u Šaranovu jamu.

Posebno je zanimljivo istaći da je u Šaranovoj jami okončao i osnivač i posljednji predsjednik starog Rotari kluba, Spiridon Špiro Bocarić. To smo potvrdili i na sajtu udruženja www.jadovno.com, odosno, u Imeničnom popisu žrtava u kome stoji da je Bocarić (Angela) Špiro, 63 godine, akademski slikar iz Banjaluke, uhapšen 12. jula i sproveden u Gospić, te bačen u Šaranovu jamu 19. jula 1941. godine.

Napisao: Zoran Pejašinović
Izvor: Rotari klub Banja Luka

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top