Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dr Bastašić o “Jadovnu“

Dušan J. Bastašić
Dušan J. Bastašić

English

U Šaranovoj jami na Velebitu, okončao je svoj život osnivač i posljednji predsjednik starog Rotari kluba, Spiridon Špiro Bocarić

Na sastanku Rotari kluba Banja Luka, u utorak, 8. aprila 2014. godine, gost je bio dr Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja “Jadovno 1941“.

Dr Bastašić je u veoma zanimljivom obraćanju iznio osnovne podatke o udruženju, o njegovim dosadašnjim rezultatima rada na iznošenju istine o stradanju preko 40.000 duša u Jadovničkoj tragediji.

Riječ je o Srbima (95%) i Jevrejima (oko 5%), civilima, ženama, djeci, sveštenicima, koji su svirepo pobijeni tokom svega nekoliko mjeseci 1941. godine od strane ustaša Pavelićeve NDH i najčešće bačeni u neku od mnogobrojnih jama u okolini Gospića.

Izlaganje dr Bastašića izazvalo je veliko interesovanje i zapitanost rotarijanaca, te jedinstvenu želju da se podrži rad dr Bastašića i njegovih saradnika na daljem istraživanju, a posebno na razvijanju kulture sjećanja.
I rotarijanac Spiridon Špiro Bocarić bačen u Šaranovu jamu.

Posebno je zanimljivo istaći da je u Šaranovoj jami okončao i osnivač i posljednji predsjednik starog Rotari kluba, Spiridon Špiro Bocarić. To smo potvrdili i na sajtu udruženja www.jadovno.com, odosno, u Imeničnom popisu žrtava u kome stoji da je Bocarić (Angela) Špiro, 63 godine, akademski slikar iz Banjaluke, uhapšen 12. jula i sproveden u Gospić, te bačen u Šaranovu jamu 19. jula 1941. godine.

Napisao: Zoran Pejašinović
Izvor: Rotari klub Banja Luka

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: