fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Др Андреј Фајгељ: Не пита се Унеско већ небеско

Косово jе и до сада било у Унеску, заjедно са Србиjом. Овде се ради о приjему такозваног Косова. Унеско ни до сада ниjе могао да заштити наше наслеђе на Косову

Др Андреj Фаjгељ
Др Андреj Фаjгељ

Све очи су упрте у Унеско док Србиjа ишчекуjе гласање о Косову. Шта ако нам то само одвлачи пажњу?

Косово jе и до сада било у Унеску, заjедно са Србиjом. Овде се ради о приjему такозваног Косова. Унеско ни до сада ниjе могао да заштити наше наслеђе на Косову. Његова делегациjа jе 2003. обишла рушевине из ’99, да би већ наредне године мартовски погром направио нове рушевине.

Агенциjе УН су и до сада сарађивале са такозваним Косовом. Под њиховом заjедничком управом уништено jе више од 150 храмова, а да практично ниjедан рушитељ ниjе кажњен.

Добро jе што се Србину никад не досади чекати правду. Али када jе Србин дочекао правду од међународне заjеднице?

Има век и по како jе Ђура Јакшић упозорио на њен горди подсмех: „Изгинућемо – Па изгините“.

Дарко Танасковић, наш амбасадор у Унеску, даjе све од себе; „28. jун“ и Борис Малагурски покренули су петициjу коjу jе потписало нас 130.000; група Срба при Унеску отворила jе интернет-страницу „Спаси светско наслеђе“; игуман Дечана Сава Јањић позвао jе да се гласање одложи. Свака част свима коjи се труде.

Ипак, време jе да се ослободимо илузиjа. Било да Унеско гласа за, против, или одложи гласање, ми остаjемо губитници. Наше светиње остаjу срушене, наш народ протеран, наша земља окупирана, починиоци некажњени.

Навукли су нас у игру у коjоj немамо шта да добиjемо. Идемо по свету и питамо чиjе jе наше наслеђе. То су форе за малу децу: коjа река тече испод Савског моста?

У међувремену, занемаруjемо далеко важниjе и озбиљниjе ствари. Ниjе питање чиjе jе наше наслеђе, већ како ћемо га одбранити. Оно што се отима ратом и руши динамитом не брани се петициjама.

Марко Миљанов у jедном од „примjера чоjства и jунаштва“ описуjе како Албанци хараjу Дечане. Народ дозна и у страху се позатвара у куће (jе ли то стање у коjем смо?), али не и Петар Зоговић, коjи „не чека Турке на кућу, но оjде к њима у Дечане“. Уђе право у собу где су мучили калуђера, сам међу њих тридесет, извуче две кубуре и на месту убиjе оба бега коjа су водила дружину. Остатак се разбежи, као и све лопуже пред наоружаним домаћином. Ово jунаштво jе народ опевао уз гусле па га jе забележио и Вук Караџић, у песми „Јаут-бег и Перо Мркоњић“.

И ми можемо да одбранимо светиње. Само што jунаштво ниjе модерно. Са изложбе поводом стогодишњице балканских ратова су уклањали славолук на коjем jе писало: „Осветници Косова – Ви имате су чим пред Милоша“ и окретали на наличjе медаљу са сличним речима. Згађен, кустос jе дао отказ: зар се ми овога стидимо?

Ниjе модерна ни небеска Србиjа. И таj концепт jе заjедно са jунаштвом повучен из оптицаjа након 5. октобра. Занимљиво jе упоредити окупациjу Косова ’99. и оно што jе затим задесило остатак Србиjе.

На Косову су рушени храмови, раскопавана гробља, бор цара Душана jе посечен и спаљен. Пошто jе воjна окупациjа остала ограничена на срце Србиjе, остатак jе поштеђен физичког разарања. Али су идентитет, духовност и традиционалне вредности разаране истом силином.

Стратегиjа jе била jасно усмерена против сваке вертикале, било да се пружала у висину или сезала у дубину: Корен ишчупати, сећање избрисати, траjање прекинути, усправно сравнити, кичму поломити.

Зашто? Зато што бескичмењак не пружа отпор. Без идентитета нема ни нашег ни туђег, па може да нам отме ко шта хоће. „Без бесмртне душе нема ни вечног мерила људских поступака, нема ни добра ни зла, ни правде ни неправде.“ (Марко Димитриjевић)

У складу са тим, Унеско може да прогласи рушитеље наслеђа за чуваре наслеђа. Али не пита се Унеско, већ небеско.

Српско наслеђе ниjе до краjа разорено. Покраj заборављеног двора Немањића из бора Душана Силног ничу нови изданци.

А чуда се дешаваjу. Исламска држава jе урадила све као такозвано Косово: тероризам, рушење храмова, проглашење државе на туђоj териториjи. Таман jе требало да НАТО послужи као авиjациjа и овим „борцима за слободу“, кад долетеше неки други авиони.

„Сад ће нетко изгубити царство“. А небеско jе увек и довека.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

Андреj Фаjгељ: Расизам за српске жртве

Андреj Фаjгељ: Чистка по Куртиjевом рецепту

Др. Фаjгељ – Осам заблуда о ћирилици

Лавров о Косову: Неприхватљиво политизовати Унеско

Инстаграм затворио профил студената из Косовске Митровице

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: