fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Dotjerane su i slovenske porodice

Singerovih, kao izvora novosti, sada nije bilo. Njih su djelimično zamijenili Slovenci koji su stanovali u kući lugara Dane Šegića. Gospodin Stanko je bio profesor, a gospođa Anica učiteljica. Ovdje nisu bili zaposleni. Uglavnom su se družili sa Tregnerima jer je Slavko Tregner bio „povjerenik” za kuću Šegića kad su mu žena, kći i mlađi sin otjerani u Srbiju (Dane i stariji sin Vlado ubijeni su u Jadovnu 1941. godine). Slovenci Ponikvarovi nosili su od Tregnera mlijeko, a, kako je Slavko bio u Kulturbundu, a brat mu Vilim u gestapovcima, Tregnerovi im nisu bili iskreni korespondenti. Tako su rado k nama navraćali, a jedan njihov sin pohađao je sa mnom četvrti razred. Jednom se s nekim posvađao i u plaču rekao kako ih je Hitler istjerao iz kuće. Nešto je i opsovao Hitleru. Ja sam se plašio za njega, odmah sam to rekao mami, a ona gospođi Anici. Izgleda da je taj detalj potakao nekakvo povjerenje.

 

< Dotjeruju žene i djecu sa Kozare                                      Sadržaj                           Sve je više priča o partizanima >

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: