Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Dosije Sarajevo“ – knjiga bola i srpskih rana

U Beogradu je danas predstavljena knjiga „Dosije Sarajevo“ autora Milivoja Ivaniševića koja je, prema mišljenju recenzenata, knjiga bola i srpskih rana, ali i djelo koje će sačuvati sjećanje srpskog naroda na strašna stradanja Srba u Sarajevu i istinu o tome prenijeti budućim generacijama.

Nacionalnom centru "Slobodna Srbija" u Beogradu danas je predstavljena knjiga "Dosije Sarajevo" autora Milivoja Ivaniševića.
Beograd – promovisana knjiga
„Dosije Sarajevo“ Foto: SRNA

Akademik Slobodan Remetić istakao je da srpski narod duguje veliku zahvalnost Ivaniševiću što je napisao knjigu koja će spriječiti da istina o Sarajevu i stradanju Srba bude „stavljena pod tepih“ i da se prećuti kako je to iz ideoloških i drugih razloga činjeno sa Jesenovcem i drugim srpskim stratištima.

„Teško majci o čijem sinu gusle pevaju, kao i onome ko posveti život tako teškim temama kao što je to uradio Ivanišević“, rekao je Remetić, dodajući da se Srbi mole Bogu da bar u 10 pokoljenja niko ne dobije priliku da radi takav posao.

Remetić je ocijenio da je Ivaniševićeva knjiga – knjiga istine o žrtvama, ali i o tome kako su veliki na ovim prostorima igrali igru „mačke i miša“ i izmišljali tragedije bošnjačkog naroda da bi anatemisali Srbe, navodeći kao primjer slučaj Markale.

Akademik Sreto Tanasić kaže da prvi put na promociji neke knjige ne može reći da se raduje što to čini, jer ona govori o tolikim žrtvama, među kojima su imena i njegovih bliskih poznanika.

„Na spisku 7.428 žrtava je moja prijateljica Jagoda Janković, mučena u kasarni – logoru `Viktor Bubanj`. Našao sam i prijatelja Petra Gašića ubijenog u logoru `Sunce` i njegovog sina Olivera, i staricu Stoju Mijatović ubijenu na njivi u Zabrđu kod Rajlovca“, rekao je Tanasić.

On je naglasio da je izuzetno značajno sačuvati imena stradalih, što je Ivanišević ovom knjigom i učinio, te da je to primjer kako bi trebalo prikupiti i popisati sve srpske žrtve u ratovima u 20. vijeku.

„Ranije smo prepuštali da nam `verno` popišu žrtve oni koji su nad nama činili zločine. Zato danas imamo onakve izjave o Jasenovcu i onakve verzije događaja u Sarajevu iz 90-tih godina prošlog vijeka kakve su iznesene u `Britaniki` iz 2005. godine, koje su iskrivljena istina“, rekao je Tanasić.

Novinar Jovan Bajić, koji je radio na prikupljanju podataka o stradalima u Kupresu za knjigu Milana Bulajića „Ustaški zločin genocida“, naglasio je da je Ivanišević neko koga bi u bivšoj Jugoslaviji s pravom nazvali velikim nacionalnim radnikom jer je sam učinio ono što kod Hrvata i Bošnjaka rade institucije.

„Da nije njega, bili bismo u haosu. On je zaslužan za prikupljanje podataka, ne samo za Sarajevo, već i za celu BiH. On je prikupio i objavio podatke za mnoga mesta“, podsjetio je Bajić.

Istoričar i bivši dopisnik Srne iz Berlina Nikola Živković kaže da je teško da čitalac Ivaniševićeve knjige ostane psihički uravnotežen kada se suoči sa teškim sudbinama sarajevskih Srba.

„Ali, moramo da čitamo i govorimo o zločinu da bismo odbranili istinu. Danas je teško i jednoj Rusiji da se odbrani od laži, ali mi moramo da se branimo. Istina iznesena na 280 stranica ove knjige je srpska odbrana“, smatra Živković.

Nekadašnji profesor Sarajevskog univerziteta Mladen Ševaljić naglasio je da srpski narod duguje Ivaniševiću veliko hvala za ono što je uradio da bi istina o Sarajevu ugledala svjetlost dana.

„Ogromno hvala. Ivanišević je institucija i stožer oko koga se okupljaju svi koji žale srpske žrtve u Sarajevu, a njihov broj je maltene izjednačen sa brojem Srba koji su zauvijek nestali u vodama plave grobnice“, rekao je Ševaljić.

Novinar iz Banjaluke Mira Lolić Močević smatra da je veoma važno da Ivaniševićeva knjiga bude prevedena na više jezika, te štampana i digitalizovana, da bi je vidio svijet.

Diplomata Vladislav Jovanović ističe da za ljudsko pamćenje nije važno ono što je bilo, nego ono što je zapisano, a da srpski narod u tome nije do sada bio uspješan.

On kaže da su, između ostalog, zbog toga Srbe okrivili za Srebrenicu, ali su prećutali ona mjesta za koja im odgovara da ostanu prećutana, te da je stoga podržao inicijativu da u Srbiji bude donesen poseban zakon kojim će biti uređeni memorijali.

Potpredsjednik Istočnog Sarajeva Miroslav Divčić rekao je da je Istočno Sarajevo samo toponim za Srbe koji tamo žive, da oni žive u Srpskom Sarajevu, a da Sarajevo nose u srcima.

On smatra da Ivaniševićeva knjiga treba da uđe u školsko gradivo i da bude poruka da se 65.000 Srba koji sada žive u Istočnom Sarajevu nisu odrekli grada iz kojeg su prognani, a koji su stvarali njegovi pradjedovi.

Glavni i odgovorni urednik „Hrišćanske misli“, koja je izdavač knjige, Milorad Sredojević rekao je da je zadatak Ivaniševićeve knjige da čuva pamćenje i najavio da će „Dosije Sarajevo“ uskoro biti predstavljen u Višegradu, Banjaluci, Derventi, na Palama, Sokocu i u drugim gradovima Republike Srpske.

Autor knjige Milivoje Ivanišević zahvalio je svima koji su svojim prisustvom u Nacionalnom centru „Slobodna Srbija“ u Beogradu uveličali promociju njegove knjige i rekao da nikada neće prihvatiti tvrdnju da su Srbi gubitnici u proteklom ratu, jer oni, ne samo da su sačuvali teritoriju, nego imaju i svoju državu – Republiku Srpsku.

On je rekao da je njegova knjiga dokaz da su Srbi samo branili svoje, odbili prvi teški udarac islama na Evropu i dokument da UN nisu bile poštene i nisu zaštitile srpski narod u okolini Sarajeva.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Uskoro knjiga o stradanju sarajevskih Srba | Jadovno 1941.

Ubijeno 53 odsto srpskog stanovništva | Jadovno 1941.

Koliko je Srba stradalo u 20. veku (1): Spisku žrtava nema kraja …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: