Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Uskoro knjiga o stradanju sarajevskih Srba

Predsjednik Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević predao je izdavaču rukopis od oko 600 stranica za knjigu „Dosije Sarajevo“ koja govori o stradanju sarajevskih Srba, sa posebnim osvrtom na stradanje 1.241 Srpkinje, koje su tamo mučene i ubijane na najsvirepiji način.

Milivoje Ivanišević Foto: Novosti.rs
Milivoje Ivanišević Foto: Novosti.rs

On je u izjavi Srni naveo da je u BiH tokom proteklog rata ubijeno 3.957 žena, što znači da ih je samo u Sarajevu ubijeno 40 odsto i da su bile Srpkinje.

„To je više nego stravično“, rekao je Ivanišević.

Prema njegovim riječima, srpske žene su u Sarajevu ubijane na najsuroviji način, a o posljednjim trenucima njihovih života u knjizi svjedoče one koje su preživjele.

„Imamo žene koje svedoče o `tretmanu`. To su mučenice koje su preživele. Među žrtvama su žene svih životnih dobi od devojčica uzrasta osnovne škole pa do starica…One su bile izložene najsurovijem iživljavanju. Imamo svedočenje gde bivši učenik mokri po profesorki, gde na telu žena gase cigarete…Ta svedočenja su toliko stravična da nemam reči“, rekao je Ivanišević.

On je naglasio da je pišući knjigu razmišljao da li njom vrijeđa žrtve i sjećanje na njih.

„Ako ne kažete činjenice žao vam je, jer se nikada neće saznati, a ako kažete kao da vređate uspomenu na te ženske osobe“, rekao je on.

Ivanišević je naveo da se u rukopisu nalazi spisak sa 7.428 imena ubijenih sarajevskih Srba, kao i spisak imena njihovih egzekutora, od kojih niko nije procesuiran.

„U Drugom svetskom ratu u Sarajevu je ubijeno 2.278 Srba. U ratu devedesetih trostruko više. Ja ću u ovoj studiji objaviti imena najvećih zlotvora. Raspolažem sa 3.500 imena muslimana koji su odgovorni za stradanje Srba“, rekao je on.

Ivanišević je ponovio da je priveden kraju rad na popisu svih srpskih žrtava u BiH tokom proteklog rata, ali da nije bilo novca ni zainteresovanosti nadležnih institucija da on bude objavljen.

„Slavili smo jubilej osnivanja Srpske, ali nismo objavili imena onih koji su dali živote za nju“, rekao je Ivanišević i podsjetio da je tokom rata u BiH stradalo 30.880 Srba.

On je rekao da raspolaže imenima 392.000 Srba koji su stradali u Drugom svjetskom ratu, ali da taj spisak takoće zbog nedostatka volje i novca nadležnih leži u fioci.

„Izdvajaju novac za turnir u malom fudbalu. Za ovo ga nema. Dostavićemo spisak Srpskoj pravoslavnoj crkvi neka molitveno pominju stradalnike“, naveo je Ivanišević.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Sjećanje na zločine nad Srbima u Pofaliću (VIDEO) | Jadovno …

Ivanišević: Prikriva se da nije bilo civilnih bošnjačkih …

Stradala 721. 000 Srba, što je 80 odsto ukupnih gubitaka …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: