fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ДОПРИНОС ГОРЊЕГ ПОДРИЊА ПОБЈЕДИ У ЦЕРСКОЈ БИЦИ

Promocija_knjige_u_Foci-ca91a8bdДешавања на ратишту од Фоче до Рудог и Вишеграда 1914. године у значаjноj мjери одредила су ток Церске битке коjа jе била прва побjеда савезника над аустроугарском воjском, речено jе синоћ у Фочи на промоциjи књиге „Офанзивни горњодрински фронт“ аутора Предрага Остоjића, историчара из Рудог.
Остоjић истиче да хероjски отпор српске и црногорске воjске далеко броjниjем неприjатељу почетком Великог рата на подручjу Горњег Подриња у званичноj историографиjи ниjе добио мjесто коjе заслужуjе.

„Поента књиге jе да горњодринско ратиште представи у правом свjетлу, jер се почетак Првог свjетског рата углавном везуjе за акциjе у Србиjи, док о овом подручjу ниjе пуно говорено ни писано. У овоj књизи сам доказао да jе велики допринос величанственоj побjеди у Церскоj бици, коjа се дешавала од 16. до 20. августа 1914. године, имао управо отпор овдjе на Дрини, од Челебића, Фоче, Чаjнича, Рудог и Вишеграда даље према Ужицу“, рекао jе Остоjић.

Он jе поjаснио да су деjства на овом ратишту, коjа описуjе у своjоj књизи, зауставила офанзиву аустроугарских снага према Ужицу и платоу Златибора, чиме jе сприjечено опкољавање и удар у бок српске воjске у Церскоj бици.

Остоjић у књизи износи и мало познат податак да jе Рудо почетком августа 1914. године било први ослобођени град у тадашњоj Аустроугарскоj, а осим борбених деjстава и продирања црногорске воjске надомак Сараjева, описуjе и страдања српског цивилног становништва на овом подручjу.

Остоjићева књига jе jедан од радова са научног скупа о Првом свjетском рату коjи jе прошле године одржан у Подгорици. Књигу jе написао користећи архивску грађу Воjно-историjског института из Београда, државног архива Црне Горе, ужичкога архива, али и лична сазнања са терена.

У организациjи Библиотеке „Просвjета“, промоциjа jе одржана у галериjи фочанског Музеjа, у оквиру Маjских дана културе.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ОЧУВАЊУ ИСТОРИЈЕ ПРВОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

Срби из Босне и Херцеговине у вртлогу Првог свjетског рата

ПРОМОВИСАНЕ ТРИ КЊИГЕ О ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

Први свjетски рат – Јадовно 1941.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: