fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

DONjA GRADINA – SRPSKI JAD VAŠEM

Premijer_Srbije_Aleksandar_Vucic_u_Donjoj_Gradini-1422cea4Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Donja Gradina srpski Jad Vašem i mjesto najvećeg stradanja, ali i postojanja srpskog naroda.

„Ovde su nas skupljali da nas unište, ovde ćemo se skupljati dok postojimo da živimo i da im nikada više ne dozvolimo da nas ubijaju“, rekao je Vučić na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini, povodom obilježavanja 70 godina od proboja jasenovačkih logoraša.

Vučić je naglasio potrebu da srpski narod pamti i da na mlađe generacije prenosi istinu o zločinu u Jasenovcu, ali i činjenicu da ne smije da dozvoli da ga ponižavaju brojem žrtava.

„Sukobe 90-tih godina prošlog veka nemoguće je razumeti bez shvatanja reči Jasenovac, dubine bola i patnje srpskog naroda i njegovog kolektivnog straha od konačnog istrebljenja zapadno od reke Drine“, rekao je Vučić.

On je dodao da Jasenovac mora biti mjesto okupljanja svih naroda, mjesto učenja i praštanja.

Vučić je rekao da sistem ustaških logora smrti u Jasenovcu predstavlja najveće pojedinačno stratište na prostoru nekadašnje Jugoslavije tokom Drugog svjetskog rata, upoređujući taj logor sa najvećim nacističkim logorima u Evropi.

„Ovde je na najmonstruozniji način vršeno sistematsko likvidiranje civila, članova pokreta otpora, pripadnika srpskog, jevrejskog, romskog i drugih naroda, žene, dece, starih i bolesnih“, podsjetio je Vučić i dodao da je u Donjoj Gradini i Jasenovcu mračna strana ljudske vrste ispisala svoje najstrašnije stranice.

On je poručio da su žrtve tog logora bile krive samo i najviše zato što su bili Srbi, Jevreji i Romi koji nisu željeli da služe ustaškom okupatoru.

„Ovde na ovom mestu pokušali su da istrebe nas Srbe, našu veru srpsku pravoslavnu i zatru naše ćirilično pismo“, rekao je Vučić.

On je istakao da smrt stotina hiljada namjerno ubijenih ljudi zahtijeva vječnu tišinu, ali i vrisak, jer, kako je rekao, svaki zločin vrišti, a masovno planirani zločin traži da čitav svijet vrišti.

Vučić je podsjetio na monstruozno stradanje najmanje 20.000 djece ubjene u Jasenovcu i na sudbinu starca Vukašina iz sela Klepci kod Čapljine, koji je razularenom krvniku poručio: „Samo ti dijete radi svoj posao“.

Premijer Srbije je ocijenio da o obimu zločina u Jasenovcu istovremeno govori i činjenica da se i 70 godina od proboja jasenovačkih logoraša još obavljaju istraživanja, opisuju i identifikuju žrtve.

„Hiljade porodica koje su nestale ne postoje na spiskovima jasenovačkih žrtva. One su izbrisane i time ponovo ubijene, a naše je da to ne zaboravimo i da to ne dozvolimo“, rekao je Vučić.

On je istakao da su uspomene iz Spomen područja Donja Gradina strašne, kao što je strašna i mržnja koja je gradila i napravila Jasenovac i Donju Gradinu.

„Tugu koju ona izaziva je strašna, čak i oprostiti ovde je strašno. Mi moramo i možemo oprostiti, ali je strašno“, rekao je Vučić i dodao da je srpski narod spreman na praštanje sa namjerom da gradi bolju zajedničku budućnost.

On je naglasio da je, bez obzira na namjere krvnika, srpski narod opstao i živi na teritoriji Srbije i Republike Srpske.

„Evo nas ovde na obe strane reke Drine i nemamo nameru da odemo bilo gde i nikada nećemo da nestanemo. Našem narodu ne trebaju nove teritorije i nikakvi ratovi. Mi poštujemo sve druge“, poručio je Vučić.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina počelo je svetom arhijerejskom liturgijom u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici, koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem.

Potom su u Spomen području Donja Gradina brojne delegacije položile vijence, a obavljen je i vjerski obred.

Na grobnom polju Košute vladika Jefrem služio je parastos nevinim žrtvama, dok su glavni rabin Jevrejske zajednice u Srbije Isak Asiel i predsjednik Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković pročitali molitve na jevrejskom i romskom jeziku.

Dan sjećanja na žrtve Jasenovca obilježava se povodom oslobađanja ustaškog konclogora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

Kao datum obilježavanja uzet je 22. april – dan kada je grupa od 1.075 preostalih logoraša tog dana 1945. krenula u proboj iz logora Jasenovac, a samo njih 127 se domoglo slobode.

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac formiran je avgusta 1941. godine.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

SRPSKIM ŽRTVAMA DATI IMENA DA SE NjIMA NE BI MANIPULISALO

DRŽAVNI VRH SRBIJE, PATRIJARH I PREDSTAVNICI IZRAELA NA POMENU

OBILjEŽAVANjE 70 GODINA OD PROBOJA LOGORAŠA 19. APRILA

STRATIŠTA – JASENOVAC – JADOVNO 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: