fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Domoljubne ulice čiste od Srba

U mestu Kistanje u Hrvatskoj, između Knina i Benkovca, tokom pravoslavnog Uskrsa dogodila se serija pljački srpskih kuća.

Nova "Oluja" u Hrvatskoj: Ulica Franje Tuđmana
Nova „Oluja“ u Hrvatskoj: Ulica Franje Tuđmana

Prema informacijama Dokumentaciono-informativnog centra Veritas, u samo nekoliko dana opljačkane su, a zatim potpuno opustošene kuće Ruže Ardalić, Srpkinje koja živi i radi u Nemačkoj, ali i kuće njene pokojne majke Mande Mirčete. Njihova imovina se nalazi u delu Kistanja poznatom kao Lalića Draga.

x Predsednik Veritasa Savo Štrbac upozorava da se istovetan scenario pljački odigrao samo nedelju dana ranije i u zaseoku Mažibrade.

– Ono što je obeležilo poslednji niz pljački jeste da su kuće otvarane sekirama i da je sve ono što nije moglo da se opljačka uništeno. Obnovljena kuća je pretvorena u novu ruševinu. Apsurd je da se sve to dešava u gradiću koji je prema popisu iz 1991. brojao 2.021 stanovnika, od čega samo devet Hrvata, a da je danas situacija slična po broju stanovnika, ali je samo pedesetak preostalih Srba. Svi drugi su Hrvati sa Kosova, Janjevci – kaže Štrbac.

x Svi zatvaraju oči nad činjenicom da je na meti isključivo srpska imovina, veli predsednik Veritasa.

– Zvuči neverovatno, ali u ulicama Franje Tuđmana, Hrvatskih branitelja i Starčevića gotovo da više nema nijedne cele srpske kuće. Prizor u ovim ulicama izgleda kao da je rat još u toku. Nažalost, svi zatvaraju oči nad činjenicom da je pljačka srpske imovine postala svakodnevica – ogorčeno primećuje Štrbac.

Spomenik antifašistima u nacionalnom parku Krka
Spomenik antifašistima u nacionalnom parku Krka

x U Kistanjama ništa bolja situacija nije ni kada je reč o fašističkim grafitima koji su već uobičajen „dekor“ po ovom naselju. Prema pisanju hrvatske štampe, u junu prošle godine, uz ustaške simbole po neobnovljenim ili napuštenim kućama, garažama i prozorskim staklima, osvanuli su i kukasti krstovi, crtani čak po asfaltu.

„U“ za antifašiste

Savo Štrbac kaže da je spomenik kod ulaza u Nacionalni park Krka jedan od retkih koji je „preživeo“ 1995. i vojno-policijsku akciju „Oluja“ koja je proterala Srbe iz ovog kraja.
– Prema poslednjim podacima uništeno je više od 3.000 spomenika i tabli iz Drugog svetskog rata. U centru Kistanja je uništena tabla na kojoj se nalazio spisak od više hiljada poginulih antifašista i nikada nije vraćena – navodi direktor Veritasa.

x Savo Štrbac navodi primer spomenika iz Drugog svetskog rata koji je na samom ulazu u Nacionalni park Krka, a već pola godine na njemu je ustaško „U“ koje nikome ne pada na pamet da uklanja.

– U Nacionalnom parku tvrde da to nije u njihovoj nadležnosti, a u komunalnim službama Kistanja takođe tvrde da to nije njihov posao. Slovo „U“ tako dočekuje i ispraća goste nacionalnog parka i nikome ništa – ogorčeno zaključuje Štrbac.

Izvor: Vesti online

Vezane vijesti:

U mjestu Kistanje obijene srpske kuće tokom vaskršnjih praznika

Kistanje, selo koje je uvažavao i car Franjo Josip | Jadovno 1941.

Kistanje, 19.juna 2017. : Govor mržnje uz Božji hram… | Jadovno …

Parastos Savi Bjelanoviću, srpskom lideru Dalmacije druge polovine XIX vijeka

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: