fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Документарни филм „Дјеца“ чека премијеру

Денис Боjић - аутор документарног филма
Денис Боjић – аутор документарног филма

Документарни филм „Дjеца“ аутора Дениса Боjића, у продукциjи Радио-телевизиjе Републике Српске (РТРС), jединствен jе и аутентичан начин на коjи jе представљено jедино и посљедње свjедочење четири преживjела родитеља, од укупно 36 очева и маjки коjи су у протеклом рату изгубили по троjе дjеце.

Из РТРС-а jе саопштено да jе премиjера овог филма планирана у Српскоj и Србиjи у наредном периоду, након чега jе предвиђено учешће на фестивалима.

С циљем очувања културе сjећања и указивања на то колико Срби као народ нису довољно свjесни своjе недавне прошлости и хероjа коjе jе за собом оставила, оваj филм документуjе jедну од наjвећих и српскоj jавности мало познатих трагедиjа српског народа у посљедњоj децениjи 20. виjека.

Општепознати лик Стоjанке маjке Кнежопољке изградио jе и утиснуо у српско колективно биће симбол страдања, жртве и родољубивости. У протеклом рату, нажалост, било jе 18 „маjки Кнежопољки“, коjе су дале по три сина за одбрану отаџбине. Наша jе обавеза да их памтимо с наjвећим достоjанством, поручуjу из РТРС-а.

„Оваj филм jе траjни запис о трагедиjи, коjа никада не смиjе изблиjедити из нашег памћења, као ни жртве коjе су подниjели родитељи коjи су изгубили своjу дjецу“, наводи се у саопштењу.

Аутор Денис Боjић, коjи jе са екипом радио на овом филму, каже да су емпатиjа и жеља да буде доку0ментована трагедиjа античких димензиjа основни мотиви на коjима се градио оваj филм.

„Независно од филмског наратива, ово jе тема и бол коjи се тичу свих нас, а екранизациjа саме приче коjа поприма обрисе митских дименизиjа, наjмање jе што се могло урадити за оне коjи су за Републику Српску платили наjвећу циjену“, нагласио jе Боjић.

Боjић jе рођен 13. октобра 1981. године у Бjеловару, а у Бањалуци jе завршио журналистику на Филозофском факултету. Аутор jе броjних репортажа из Европе и региона. Сценариста jе и режисер документарног филма „Вуковарски блуз“, као и дугометражног документарног филма „Дjеца“.

Документарни филмови из продукциjе РТРС-а већ годинама учествуjу на домаћим, регионалним и европским фестивалима и осваjаjу значаjне награде, а Јавни сервис РТРС-а ужива углед у региону и добитник jе многих међународних признања.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

Денис Боjић: Вуковарски блуз (ВИДЕО) – Jadovno 1941.

Премиjера документарног филма “Дjеца“ – аутора Дениса Боjића

Степинац – дио злочиначког система – Jadovno 1941.

ПЕЧАТ – Шта jе данас Јасеновац Хрватима? (ВИДЕО) – Jadovno …

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: