fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dokumentarni film „Djeca“ čeka premijeru

Denis Bojić - autor dokumentarnog filma
Denis Bojić – autor dokumentarnog filma

Dokumentarni film „Djeca“ autora Denisa Bojića, u produkciji Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), jedinstven je i autentičan način na koji je predstavljeno jedino i posljednje svjedočenje četiri preživjela roditelja, od ukupno 36 očeva i majki koji su u proteklom ratu izgubili po troje djece.

Iz RTRS-a je saopšteno da je premijera ovog filma planirana u Srpskoj i Srbiji u narednom periodu, nakon čega je predviđeno učešće na festivalima.

S ciljem očuvanja kulture sjećanja i ukazivanja na to koliko Srbi kao narod nisu dovoljno svjesni svoje nedavne prošlosti i heroja koje je za sobom ostavila, ovaj film dokumentuje jednu od najvećih i srpskoj javnosti malo poznatih tragedija srpskog naroda u posljednjoj deceniji 20. vijeka.

Opštepoznati lik Stojanke majke Knežopoljke izgradio je i utisnuo u srpsko kolektivno biće simbol stradanja, žrtve i rodoljubivosti. U proteklom ratu, nažalost, bilo je 18 „majki Knežopoljki“, koje su dale po tri sina za odbranu otadžbine. Naša je obaveza da ih pamtimo s najvećim dostojanstvom, poručuju iz RTRS-a.

„Ovaj film je trajni zapis o tragediji, koja nikada ne smije izblijediti iz našeg pamćenja, kao ni žrtve koje su podnijeli roditelji koji su izgubili svoju djecu“, navodi se u saopštenju.

Autor Denis Bojić, koji je sa ekipom radio na ovom filmu, kaže da su empatija i želja da bude doku0mentovana tragedija antičkih dimenzija osnovni motivi na kojima se gradio ovaj film.

„Nezavisno od filmskog narativa, ovo je tema i bol koji se tiču svih nas, a ekranizacija same priče koja poprima obrise mitskih dimenizija, najmanje je što se moglo uraditi za one koji su za Republiku Srpsku platili najveću cijenu“, naglasio je Bojić.

Bojić je rođen 13. oktobra 1981. godine u Bjelovaru, a u Banjaluci je završio žurnalistiku na Filozofskom fakultetu. Autor je brojnih reportaža iz Evrope i regiona. Scenarista je i režiser dokumentarnog filma „Vukovarski bluz“, kao i dugometražnog dokumentarnog filma „Djeca“.

Dokumentarni filmovi iz produkcije RTRS-a već godinama učestvuju na domaćim, regionalnim i evropskim festivalima i osvajaju značajne nagrade, a Javni servis RTRS-a uživa ugled u regionu i dobitnik je mnogih međunarodnih priznanja.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Denis Bojić: Vukovarski bluz (VIDEO) – Jadovno 1941.

Premijera dokumentarnog filma “Djeca“ – autora Denisa Bojića

Stepinac – dio zločinačkog sistema – Jadovno 1941.

PEČAT – Šta je danas Jasenovac Hrvatima? (VIDEO) – Jadovno …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: