fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DOKUMENTA OZNE NEDOSTUPNA I POSLE 80 GODINA: Peticiju kojim se traži otvaranje arhiva potpisali Matija Bećković i Dušan Kovačević

Neki od najpoznatijih domaćih istoričara i javnih ličnosti u Srbiji inicijalni su potpisnici peticije Udruženja „U ime naroda za slobodnu Srbiju“, kojom se traži jednak pristup građana istorijskoj građi Službe bezbednosti sa koje je skinuta oznaka poverljivosti.
Foto: Subašić/I. Marinković/Tanjug/Sava Radovanović

Iza peticije „Jednak pristup za sve“ prvi su stali akademik Matija Bećković, prof. dr Ratko Ristić, prof. dr Leon Kojen, dr Kosta Nikolić, prof. dr Predrag J. Marković, dr Bojan Dimitrijević, prof. dr Čedomir Antić, prof. dr Jovica Trkulja, prof. dr Miloš Ković, akademik Dušan Kovačević, prof. dr Radoš Ljušić, istoričar Goran Davidović, Miloš Pavković, dr Srđan Cvetković i dr Nemanja Dević.

„Zahtevamo od zakonodavnih organa i državnih institucija da se odredbe zakona i pravilnici, koji regulišu pristup deklasifikovanoj istorijskoj građi iz fonda BIA, formulišu tako da svi građani Srbije imaju jednako pravo da istražuju i koriste u naučne i druge svrhe dokumente iz ove zbirke“, navodi se u peticiji.

Kako kažu, sadašnji pravilnici pojedinih arhiva ne omogućavaju jednak pristup istorijskoj građi Ozne (Fond BIA) svakom građaninu, već povlašćuju određene kategorije, a čak i o njihovom pravu istraživanja i objavljivanja dokumenata u nekim arhivima krajnju reč ima direktor.

– Smatramo da skorašnji slučaj kažnjavanja i zabrane rada u Arhivu Srbije dvojici naučnika, zbog objavljivanja nekih dokumenata bez direktorove dozvole, pokazuje kakve se sve opasnosti kriju u diskrecionom pravu da se odlučuje o pristupu građi i njenom objavljivanju – stoji u peticiji.

Navodi se i da je apsurdno da ista arhivska građa, koja se nalazi u Sloveniji ili Hrvatskoj, tamo bude dostupna našim građanima i naučnicima, bez ikakvog uslovljavanja, a ovde ne. To, konkretno, znači da u našoj zemlji ona nije otvorena ni za novinare, ni za one kojima je dokumentacija potrebna u postupcima rehabilitacije, već moraju da je traže preko suda.

– Istorijska građa tajne policije iz ovog vremena bez smetnji je dostupna u Bugarskoj, Poljskoj, Mađarskoj i drugim zemljama sa sličnim totalitarnim ili autoritarnim nasleđem – kaže istoričar Srđan Cvetković, i podseća da je odlukom Vlade 2009. skinuta tajnost sa ovih dokumenata. – Ono što i dalje ima oznaku tajnosti, ne nalazi se u Arhivu. U zemljama u okruženju, građanima su ova dokumenta dostupna posle 50, pa čak i posle 30 godina, a kod nas ni posle 80! 

OČEKUJU I PODRŠKU ORGANIZACIJA

Inicijatori očekuju podršku pojedinaca, javnih ličnosti, društvenih organizacija, političkih stranaka, arhiva i državnih institucija za izmenu propisa. Peticija je dostupna na sajtu Udruženja i sajtu „Peticije onlajn“, a potpisi će biti poslati nadležnim skupštinskim odborima.

Izvor: NOVOSTI
U IME NARODA! – ON LAJN PETICIJA ZA IZMENU ZAKONSKIH PROPISA :

https://www.peticije.online/374664

,,JEDNAK PRISTUP ZA SVE!“

PETICIJA ZA JEDNAK PRISTUP GRAĐANA SRBIJE ISTORIJSKOJ GRAĐI SLUŽBE DRŽAVNE BEZBEDNOSTI SA KOJE JE SKINUTA OZNAKA POVERLjIVOSTI

Mi, dole potpisani, zahtevamo od zakonodavnih organa i državnih institucija da se odredbe zakona i pravilnici koji regulišu pristup deklasifikovanoj istorijskoj građi iz fonda BIA formulišu tako da svi građani Srbije imaju jednako pravo da istražuju i koriste u naučne i druge svrhe dokumente iz ove zbirke. Sadašnji pravilnici pojedinih arhiva ne omogućavaju jednak pristup istorijskoj građi OZNE (Fond BIA) svakom građaninu Srbije. Pravilnici povlašćuju određene kategorije građana, a čak i o njihovom pravu istraživanja i objavljivanja dokumenata u nekim arhivima krajnju reč ima direktor.

Smatramo da skorašnji slučaj kažnjavanja i zabrane rada u Arhivu Srbije dvojici poznatih naučnika, zbog objavljivanja nekih dokumenata bez direktorove dozvole, pokazuje kakve se sve opasnosti kriju u diskrecionom pravu direktora da odlučuje o pristupu građi i njenom objavljivanju. Ili je objavljivanje pojedinačnih dokumenata, ako su već deklasifikovani i predati arhivu na čuvanje, u načelu dopušteno uvek i svakom građaninu ili nije. Apsurdno je i nedopustivo da toliko godina posle nasilnog dolaska komunista na vlast ista arhivska građa koja se nalazi u Sloveniji ili Hrvatskoj bude dostupna našim građanima i naučnicima, bez ikakvog uslovljavanja, a da to u Srbiji nije slučaj. Istorijska građa tajne policije iz ovog vremena bez smetnji je dostupna za objavljivanje svima u Bugarskoj, Poljskoj, Mađarskoj i drugim zemljama sa sličnim totalitarnim ili autoritarnim nasleđem.

Da bi se sprečili arbitrarnost, subjektivnost i selektivnost u pristupu istorijskoj građi, u kojoj više nema ničeg politički opasnog, budući da je od 1944/45. prošlo gotovo 80 godina, pokrećemo potpisivanje PETICIJE i ŠIRU DRUŠTVENU AKCIJU kako bi se ukinule diskriminatorske zakonske odredbe i pravilnici u arhivama. Svaki građanin ove zemlje, u načelu ali i praksi, mora imati jednak i slobodan pristup istorijskoj arhivskoj građi, sa koje je skinuta oznaka poverljivosti. Direktorima arhiva mora se ukinuti pravo da po svojoj volji dozvoljavaju ili zabranjuju objavljivanje pojedinačnih dokumenata iz ove građe, jer za to nema nikakvog moralno, ljudski ili politički održivog razloga. Svaka arbitrarnost, subjektivnost i selektivnost u ovoj materiji je neodrživa i s razlogom će stvoriti LOŠU SLIKU ne samo o određenom arhivu nego i o državnim institucijama u celini, upravo zbog dugogodišnjeg političkog karaktera tajne policije u autoritarnom društvu.

Usvajanje ove inicijative imalo bi i višestruko korisne posledice. Ono bi bilo blagotvorno po imidž kako svih arhiva tako i Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i drugih državnih institucija, ali bi mnogo značilo i za naučnu zajednicu, javni život i društvo u celini. Mnoga lica koja su potomci žrtava i drugi zainteresovani mogli bi na ovaj način da ostvare svoje pravo na informisanje. Najzad, i položaj samih arhiva u odnosu na nadležne državne organe i delokrug njihovog rada bili bi jasnije definisani nego danas. Pored rehabilitacije i restitucije, pristup ovakvoj građi i njeno nesmetano objavljivanje, kao i Zakon o dosijeima koji treba što pre usvojiti, predstavljaju ključnu meru vraćanja poverenja u institucije, ako iskreno težimo stvaranju u svemu uljuđenog, u punoj meri demokratskog društva i istinskom raskidu sa autoritarnim nasleđem.

Očekujemo podršku od pojedinaca, javnih ličnosti, društvenih organizacija, političkih stranaka, arhiva i državnih institucija za izmenu ovih rđavih zakonskih rešenja i propisa, kako bi se arhivska građa iz istorijskog fonda BIA pod jednakim uslovima stavila na raspolaganje svima i garantovalo njeno nesmetano korišćenje. Jedino tako će se istinski potvrditi pravo na objektivno informisanje javnosti i sloboda naučnog istraživanja: u ove, kao i u druge nekomercijalne svrhe, mora biti moguće objavljivati dokumente iz ovog fonda, bez ikakvog odobrenja ili prethodne saglasnosti direktora pojedinih arhiva.

Smatramo da se dosadašnja praksa u ovoj oblasti, zbog svog selektivnog, diskrecionog i restriktivnog karaktera, pokazala kao izuzetno loša i podložna zloupotrebama, pa Vas stoga pozivamo da podržite promenu zakonskih odredaba i pravilnika koji regulišu korišćenje i objavljivanje istorijske građe iz fonda BIA u naznačenom smeru, uvažavajući pri tome tehničke kapacitete Arhiva (koji bi uz pomoć države morali biti prošireni). Naš cilj je da deklasifikovana istorijska građa iz Fonda BIA u arhivama postane na jednak način potpuno dostupna svakom građaninu Srbije, kao i svi drugi istorijski dokumenti iz ovog vremena.

Udruženje „U ime naroda za slobodnu Srbiju“

POTPISNICI INICIJATORI:

Akademik Matija Bećković

Prof. dr Ratko Ristić

Prof. dr Leon Kojen

Dr Kosta Nikolić

Prof. dr Predrag J. Marković

Dr Bojan Dimitrijević

Prof. dr Jovica Trkulja

Prof. dr Miloš Ković

Akademik Dušan Kovačević

Miloš Pavković

Dr Srđan Cvetković

Dr Nemanja Dević

Prof. dr Čedomir Antić

Dr Vladimir Petrović

Goran Davidović ……………………

MOGUĆNOST POTPISA NA INTERNETU: https://www.peticije.online/374664

HVALA!

Izvor: U IME NARODA!

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: