Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Doko svjedočio da je sreo optuženog Sakoča kada su ubijene Srpkinje

Datum objave: petak, 7 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Počitelju na području opština Čapljina, svjedok Tužilaštva BiH Blago Doko izjavio da je u noći kada su ubijene dvije starice srpske nacionalnosti sreo optuženog Edina Sakoča.

Ilustracija

Doko se nakon dva mjeseca provedena u izbjeglištvu vratio u junu 1992. godine u Počitelj. U njegovom naselju su bile dvije kuće srpske nacionalnosti u kojima su živjele, kako je rekao, T.Č, Vasilija i Cvija, koje su se krile u kući komšije Miška.

Doko se prisjetio noći kada je vidio da u naselju gore kuće. Zajedno sa još tri čovjeka je izašao napolje, jer je bio vojno angažovan na čuvanju straže, javlja Birn.

“Ja sa automatom idem dole. Vidim da se upalilo auto i prema meni krenulo. Ja ispred njih da ih zaustavim, neće da stanu. Ja sam opalio metak u vazduh i oni su stali. Sakoč kaže meni: `Blago, ubili te žene`. Skinuo je masku, i vidim, znam ga. Znao sam njegovog oca. Oni su iz Tasovčića. On mene dobro zna”, prisjetio se Doko.

Za čovjeka koji je bio u automobilu pored Sakoča, svjedok je rekao da nije bio maskiran i da ga nije poznavao.

Kada su oni otišli automobilom, Doko je rekao da je vidio kako gore Cvija i Vasilija. Rekao je da mu je komšija Miško ispričao da je žene ubio čovjek koji je bio sa Sakočem.

“Miško je rekao da ih je ovaj drugi ubio, nije Sakoč”, izjavio je on.

Doko je dodao da je kada je davao izjavu sreo Mirsada Muminovića, koji mu je kazao da je T.Č. odvedena u logor Dretelj.

Sakoč je optužen da je 9. jula 1992. godine sa još jednim licem zvanim Boban došao u kuću porodice Đurašković u mjestu Počitelj, nakon čega su odveli T.Č, prenosi Birn.

Prema optužnici, Sakoč je počeo daviti i konopcem tući T.Č, a potom ju je silovao govoreći joj “četnikušo jedna”, te je nastavio udarati.

Optuženi ju je odveo do “stare pošte” u Čapljini i predao je izvjesnom Mirsadu Muminoviću.

Prema drugoj tački optužnice, Sakoč je 10. jula, oko tri sata iza ponoći, sa Bobanom ponovo došao do kuće Đuraškovića i tada pucao u Vasiliju Ekmečić i Cvijetu Čučak, usmrtivši ih.

Suđenje će biti nastavljeno 21. oktobra.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Ubistvo i paljenje srpskih starica u Počitelju | Jadovno 1941.

Đurašković: Boban ubio dvije starice Srpkinje, a Sakoč …

Počelo suđenje Edinu Sakoču za zločine nad Srbima u Čapljini
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top