Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ДОКЛЕ ТАКО? – Све комшије имају сва права у Србији, само Срби немају никаква права у суседним земљама

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2015/transparent_srbe_na_vrbe.jpg

Пише: Чедомир Антић

Нова година наjављена нам jе као политички важна и економски кључна. Нема међутим оних тако познатих препрека и условљавања… Представници САД и ЕУ, хегемона савременог Балкана, као да су блажи према влади Вучића, Николића и Дачића него према Милошевићу када jе издао РСК, Ђинђићу када jе противно закону испоручио Милошевића хашком руглу, Коштуници када се искрено борио за очигледан пораз, Тадићу када jе био у фази извињавања… Питам се само да ли jе то зато што су садашње власти „шампиони реформи” или зато што за разлику од свих поброjаних „нису националистичке”?

Пошто су партиjе у Србиjи систематски кварене, jасно jе да су претходне владе (можда са делимичним изузетком Коштуничине), када су понекад деловале мимо жеља Вашингтона и Брисела, то чиниле пре свега у страху од народне већине. Данашња влада нема таj проблем. Пре промене имена, програма и идентитета она jе екстремизмом и неразумом за дуже време онемогућила формирање не само националистичке већ било какве опозициjе посвећене одбрани националних и државних права…

Напредни клуб од 2008. систематски посматра стање политичких права српског народа у региону. Током 2010. и 2011. било jе чак и неког институционалног напретка у Србиjи, а сам наговештаj систематске државне политике имао jе одмах утицаjа на терену – у осам суседних и околних држава у коjима српски народ живи од давнина и имао jе или има некакав политички статус. Данас jе, нажалост, другачиjе… Праскозорjе се претворило у нову ноћ…

После две и по године владавине данашње коалициjе jасно jе да jе питање државне политике према српском народу изван граница Србиjе стављено по страни и плански занемарено. Уставне обавезе, законски оквири и слова стратегиjе остали су, кад jе реч о државноj политици према заграничним српским земљама, празно слово на папиру. Српска влада се данас мање бави и сразмерно мање улаже у 1,8 милиона Срба у региону него пре три године. Тада jе радила забрињаваjуће мало, неуjедначено и несистематично. Данас ради мање и слабиjе. Поред слабог рада владе и државних установа, надлежно министарство jе прво претворено у канцелариjу, а канцелариjа jе потом укинута и припоjена српскоj дипломатиjи. Чак jе на Дипломатскоj академиjи МСП-а после две године укинут и курс посвећен српском народу у региону…

Недавни сусрет др Младена Иванића, председаваjућег Председништва Босне и Херцеговине, jедног од вођа опозициjе у Републици Српскоj са председником и премиjером Србиjе прошао jе а да га домаћини нису упитали какав jе то споразум његова коалициjа потписала са СДА. Да ли можда постоjи опасност да о двадесетоj годишњици Деjтонског споразума буде умањена аутономиjа Српске? Српски политичари из РС – то Милошевићу ниjе било jасно, а Тадићу и Вучићу никако да постане jасно – не служе само да буду употребљавани у сврху сопствене власти.

У праву jе Борис Тадић када каже како су садашње власти у наjбољим односима са Црном Гором а да притом нису решиле ниjедан од отворених проблема између две државе. Да ли jе могуће да jе од судбине 200.000 обесправљених Срба из Црне Горе важниjа кариjера jедног или групе људи коjе хуманисти из Подгорице, бивши Милошевићеви другари и клонови, не желе да виде пред судом за организовани криминал? Где су ћириличне табле у Вуковару? Ниjе председник Србиjе саветник Јосиповићу да му сугерише како треба да промени законе коjе не може да поштуjе. Ми смо велики приjатељи са Хрватском, а да ли смо с њом решили макар jедан отворени проблем? Пошто питање несталих грађана Хрватске злоупотребљаваjу како би одржавали тензиjе у хрватском народу… Хаjде и ми да питамо: шта jе са несталим Србима? Правосуђе из кога jе потекао судиjа коjи на суђењу за ратне злочине честита хрватскоj репрезентациjи, данас се осорно односи према српском специjалном суду. Хаjде нека међу њиховим осуђенима буде свега 10 одсто злочинаца над Хрватима и нека ставе у врх тужилаштва етничког Србина… Па да видимо колико ће jош остати на Марковом тргу и колико ће после дуго поживети.

Шта jе са архиепископом Јованом Шестим у Македониjи? Он jе jедини политички затвореник у данашњоj Европи… Шта jе Србиjа урадила у вези с тим? Али, важно jе да ли су македонски вино и ракиjа бољи од наших. Да ли jе неко питао Едиjа Раму када ће да дозволи Србима из Албаниjе да врате и имена и презимена коjа су им дали родитељи и носили њихов преци? Наш премиjер, међутим, иде код амбасадора да их пита да ли jе пренаглио када jе црвенео пред провокациjама неваспитаног шовинисте коjи заузима положаj премиjера државе чиjа jе „европска перспектива” jасниjа од наше.

Докле тако?

 

Извор: Intermagazin.rs

 

Везане виjести:

РЕАЛАН СТРАХ ЗА ОПСТАНАК СРБА У ХРВАТСКОЈ – Jadovno 

УВРЕДЉИВИ ГРАФИТИ ПРОТИВ СРБА – Jadovno 1941.

Срби обрисани са сплитске риве – Jadovno 1941.

Порука Србима “Има да вас нема” – Jadovno 1941.

КАКО ЈЕ СПЛИТ ПОСТАО “ЦРНИ ГРАД” – Jadovno 1941.

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: