fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dokazi za Markale iz sarajevskog podruma s minobacačima

Armija BiH je na pijaci Markale izvršila ratni zločin nad sopstvenim narodom, potvrdio je još jedan oficir Unprofora, kanadski major Džon Rasel.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/markale-nova.jpg

U jednom podrumu u centru Sarajeva u kome su muslimanske snage tokom rata držale minobacače raznog kalibra, pripadnici UN su nedugo po eksploziji na pijaci Markale, 5. februara 1994. godine, otkrili minobacače ručne izrade koji su po svim karakteristikama odgovarali bacaču iz koga je ispaljen hitac koji je ubio 68, a ranio 198 ljudi. 

Ovo će tokom sledeće nedelje, na suđenju prvom predsedniku RS, Radovanu Karadžiću, detaljno obrazložiti nekadašnji major kanadske vojske Džon Rasel, koji je tokom ratnih godina bio u sastavu Unprofora u BiH.

Major Rasel je bio u timu UN istražitelja koji je istraživao prvu od dve eksplozije na sarajevskoj pijaci, ali i pored zaključka koji je poslao komandi u Zagreb, da je nemoguće utvrditi da li je granata ispaljena sa srpskih ili muslimanskih položaja, on je dan kasnije, posredstvom mreže Si-En-En „saznao“ da su za taj napad odgovorni Srbi.

„To je bila očigledna propaganda protiv Srba, bez dokaza da su oni nešto učinili“, objasnio je Rasel pravnim savetnicima Radovana Karadžića.

„Nekoliko dana posle eksplozije, u pratnji nekoliko pripadnika Unprofora, obišli smo podrum jedne zgrade u Sarajevu gde su snage Armije BiH čuvale minobacače. Stražar koji je čuvao to skladište najpre nam je tvrdio da oni ne poseduju minobacače 120 mm, ali kada smo počeli da otvaramo sanduke ugledali smo ih.

Reč je o minobacačima ručne izrade koji su bili istog kalibra, iste boje i zavareni na isti način kao i granata koja je pogodila pijacu.“ – ispričao je ovaj oficir kanadske vojske.

Francuski „uproforci“ sabotirali istragu

O prvoj eksploziji na pijaci u centru Sarajeva svedočiće i kanadski general Mišel Gotje. On je predvodio istragu UN šest dana po eksploziji na Markalama, a u svom izveštaju je ukazao na niz nelogičnosti u istragama koje su obavili prethodni timovi Unprofora.

„Pripadnici francuskog kontigenta koji su se prvi pojavili na mestu događaja i iz kratera su izvadili ‘rep’ granate od 120 mm čime su bitno bile umanjene šanse da se sazna tačna putanja i rastojanje odakle je projektil ispaljen. Istražitelji iz Tima Frebat 4 nisu čak ni izmerili dubinu ili ugao penetracije te granate, niti izračunati ugao pada, zbog čega se nije moglo osloniti na njihov izveštaj.“ – kazao je general Gotje u pisanoj izjavi Karadžiću koja će i biti predmet unakrsnog ispitivanja.

General Gotje je takođe ustanovio da je i druga istraga pripadnika Unprofor na Markalama koja je sprovedena posle eksplozije, imala katastrofalne rezultate.

„Kapetan Verdi, analitičar iz tima Unprofora „Sever Sarajevo“ je napravio proračune oko 15 časova tog dana, a onda je utvrđeno da je napravio matematičku grešku.“ – naveo je general Gotje.

Stiven Joudri: Granatu ispalili Muslimani

Jedan od Karadžićevih svedoka biće i kanadski pukovnik Stiven Joudri, ekspert – balističar koji je učestvovao u analizi više stotina kratera nastalih eksplozijama minobacača raznog kalibra. Joudri je takođe bio uključen u istragu o eksploziji na pijaci Markale, a svojim pretpostavljenima je nakon detaljne analize izneo stav da je 95 odsto siguran da je granata stigla sa položaja pod kontrolom Muslimana.

 

Izvor: SRBEL.NET

 

Vezane vijesti:

ŠKRBA: Sarajevo je imalo 200 džamija, a Srbi nisu gađali ni jednu!

Irski oficir: Armija BiH naciljala Markale

 

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: