Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Dokazi o ustaškim zločinima zaslužuju muzej!

Dosije Gestapoa o monstruoznim zlodelima nad Srbima i Jevrejima u NDH, nedavno otkriven, biće naučno obrađen i digitalizovan

Dr Žarko Dimić, direktor Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima / Foto D. Dozet
Dr Žarko Dimić, direktor Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima / Foto D. Dozet

Originalni nemački dosije o ustaškim zločinima nad Srbima i Jevrejima u Jasenovcu, počinjenim 1941. i 1942. godine u logorima u Jasenovcu i Staroj Gradiški i na drugim područjima NDH, koji je posle 78 godina dospeo u dokumentaciju Arhiva Vojvodine, biće naučno obrađen i digitalizovan!

Ovo je, posle jučerašnjeg teksta u “Novostima” koji je izazvao veliku pažnju javnosti, za naš list potvrdio Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije.

– Posle naučne obrade pomenutog materijala spremni smo da učinimo sve da se on sačuva i digitalizuje – kazao nam je ministar, dodajući da ono što se do sada zna jeste da je reč o nemačkim izvorima, a vrednovanje samog sadržaja treba prepustiti stručnjacima.

Po rečima Vukosavljevića, Ministarstvo je voljno, ne samo kada je reč o pomenutoj dokumentaciji, već i o drugim sadržajima, da se uključi u njihovu zaštitu.

– Na to nas obavezuje negovanje kulture sećanja na ogromne srpske žrtve u Jasenovcu – naglasio je ministar Vukosavljević.

Sve ukazuje na to da su dosije na 300 stranica sa autentičnim nemačkim mamorandumima i pečatima vodile službe potčinjene Gestapou. Do detalja su opisana mučenja, a tek potom ubijanja staraca, dece i žena. Deo dokumentacije su i 63 potresne fotografije.

Direktor Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima dr Žarko Dimić skreće pažnju i na pismo koje je kardinalu Alojziju Stepincu uputio svedok koji detaljno opisuje najstrašnija mučenja žrtava koje su ustaški zločinci prikivali na panjeve, živima im spaljivali kožu, bacali ih u kreč… Pismo Stepincu Nemci su takođe preveli na nemački jezik i arhivirali ga u ovom dosijeu.

Ustaše su likovale nad svakom srpskom žrtvom / Foto Arhiv Vojvodine
Ustaše su likovale nad svakom srpskom žrtvom / Foto Arhiv Vojvodine

– To je samo dokaz više da je Stepinac bio upoznat sa zločinima koje su ustaše na prostoru NDH sprovodile nad Srbima, Jevrejima, Romima i pripadnicima drugih naroda – naglasio je Dimić, dodajući da “ako je tadašnji papa sve to znao, naravno da je znao i kardinal Stepinac”.

Glađu iznurena grupa srpske dece u Jasenovcu / Foto Arhiv Vojvodine
Glađu iznurena grupa srpske dece u Jasenovcu / Foto Arhiv Vojvodine

Prvi čovek sremskokarlovačkog Arhiva SANU sugeriše da se na Sajmištu u Beogradu što pre podigne Muzej genocida nad Srbima, Jevrejima, Romima i ostalima, počinjenog u vreme NDH. To je, smatra naš sagovornik, najbolji način da se sačuva uspomena na sve žrtve.

– Taj muzej treba da bude riznica imena i prezimena žrtava, svedočanstava, knjiga, odnosno kompletne dokumentacije u kopiji i u digitalizovanom obliku, sa dozvoljenim pristupom svim podacima. Tako rade pametne nacije. To su uradili Jevreji, to moramo da uradimo i mi, da dokumente o zločinima uvedemo u institucije, a ne da se decenijama, pa i vekovima bavimo licitacijom broja naših stradalnika – kategoričan je Dimić.

Pismo Stepincu Nemci preveli i arhivirali ga u svom dosijeu
Pismo Stepincu Nemci preveli i arhivirali ga u svom dosijeu

Nemački dosije koji je sastavljao zapovednik nemačke službe bezbednosti u tada okupiranom Beogradu, a koji je bio direktno potčinjen Gestapou, decenijama je bio u ličnom fondu Slavka Odića (Bihać, 1916 – Beograd, 2006), nosioca partizanske spomenice, koji je u posleratnom periodu službovao u Sekretarijatu unutrašnjih poslova, bio generalni konzul u Torontu i publicista.

Dve godine posle Odićeve smrti, R. Z. iz Sremske Kamenice kod Novog Sada, ponudio je dosije Arhivu Vojvodine. Otkup i primopredaja izvršeni su 17. oktobra 2008, a zatim je 11 godina dokumentacija stajala u arhivskom depou. Nedavno je dospela u ruke dr Nebojše Kuzmanovića koji je prošle godine imenovan za direktora Arhiva Vojvodine u Novom Sadu.

Pretpostavlja se da je ovaj dosije o ustaškim zločinima, nemačka tajna služba, povlačeći se iz Srbije, greškom ispustila iz vida. Svi dokumenti u dosijeu overeni su nemačkim pečatima i memorandumima, a upućivani su zapovednicima nemačke službe bezbednosti u Beogradu Vilhelmu Fuhsu i Emanuelu Šeferu.

Vladan Vukosavljević
Vladan Vukosavljević

BEZ “NADGORNjAVANjA” SA HRVATIMA

Dr Žarko Dimić, direktor Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima, naglašava da bi podizanjem Muzeja žrtava u Beogradu izgubilo smisao svako dalje ponižavajuće “nadgornjavanje” sa ostrašćenim hrvatskim istoričarima – revizionistima. Oni, kako podseća, uprkos dosad poznatim podacima o stotinama hiljada žrtva, tvrde da je u Jasenovcu stradalo 25.000 Srba i 10.000 Jevreja.

Autor: JOVANKA SIMIĆ

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: