fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dokazano da je „Račak“ bio velika prevara

Bivši istražni sudija u Prištini Danica Marinković izjavila je da se ni pod najvećim mukama ne bi odrekla nijednog slova iz istrage koju je obavila u Račku i dokazala da nije riječ o zločinu nad „nedužnim Albancima“, nego o velikoj prevari koja je poslužila za NATO bombardovanje Jugoslavije.

Kosovo - Račak

Marinkovićeva je kao istražni sudija u zimu 1999. godine ustanovila da u Račku nisu stradali „nedužni seljani“, niti da je bilo „masakra“, kako je svijetu predstavio bivši šef posmatračke misije OEBS-a na Kosmetu Vilijem Voker, nego da su poginuli pripadnici albanske terorističke OVK.

„Laž Vilijema Vokera bila je jača od naše istine“, rekla je Marinkovićeva za „Večernje novosti“.

Marinkovićeva, nakon čijeg je svjedočenja u Haškim tribunalu tužilaštvo odustalo od optužnice za Račak u slučaju Slobodana Miloševića i srpskih generala, istakla je da ne samo da Vokeru nije odgovarala istina o Račku, nego nije odgovarala ni nevladinom sektoru u Srbiji.

„Neki od predstavnika tih organizacija, pa i partija, otvoreno su se zalagali za bombardovanje. Njima nisu odgovarale ni prethodne istine, kao ona o Klečki, u kojoj su završili oteti Srbi iz Orahovca“, kaže Marinkovićeva.

Ona je podsjetila na tragediju orahovačkih Srba, kada je oteto njih 47 u ljeto 1998. godine, mnogo prije Račka.

„U živi kreč su bacana tela otetih, i dok živim, pratiće me te slike sa istrage“, navela je Marinkovićeva.

Ona je u istakla da je zbog ovih, ali i drugih istraga, „žigosana“ u vrijeme prethodne DOS-ove vlasti.

„Nemam dilemu da me je `žigosalo` svedočenje o Račku. To su mi potvrdile i kolege u koje imam puno poverenje“, navela je Marinkovićeva.

Ona je naglasila da je radila i na više desetina predmeta kojima je dokazano da su „pripadnici albanske terorističke bande neprijateljski delovali protiv države“, kao i da su dokazana ubistva pripadnika policije i vojske, sa ciljem da se zastraši srpski živalj i prinudi da napusti Kosovo, a teroristi formiraju svoju nezavisnu državu.

Marinkovićeva kaže da je, odlazeći iz Prištine, ponijela sa sobom veliki broj fotokopirane dokumentacije svih slučajeva koje je vodila, što se pokazalo veoma dragocjenim jer je uz pomoć nje uspjela da obori sve laži u Hagu, gdje je svjedočila dva puta.

Ona je istakla da se sa drugim sudijama sa Kosova i Metohije, nakom povlačenja u centralnu Srbiju, susrela sa ignorantskim odnosom tadašnjih vlasti, nakon petooktobarskih promjena 2000. godine.

„Niti nas raspoređuju, niti nas bilo ko obaveštava. Prema meni su se odnosili kao prema gubavcu“, dodala je Marinkovićeva, koju je aktuelni predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u februaru odlikovao Zlatnom medaljom za ličnu hrabrost i poštenje.

Izvor: SRNA

Oznake: Račak, Voker, Kosovo, Albanci, OVK

Vezane vijesti:

Na mestu zločina: Kreator „slučaja Račak“ u Dečanima i pljuje …

Irak, i „Markale“ i „Račak“ imaju matricu za invaziju | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: