Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

ДОДИК: Очигледно је да је стварање Хрватске, Републике Српске и обнова Србије као државе у територијалном смислу ријешило проблеме односа Срба и Хрвата

Предсjедник Републике Српске Милорад Додик са предсjедником Хрватске Колиндом Грабар Китаровић.

Предсjедник Републике Српске Милорад Додик са предсjедником
Хрватске Колиндом Грабар Китаровић.

Остали у неки проблеми коjи се тичу прошлости, односно тумачења чињеница из прошлости, али данас jе неопходно радити на питањима будућности

Предсjедник Републике Српске Милорад Додик изjавио jе да jе данашњи састанак са делегациjом Хрватске, коjу jе предводила предсjедник Колинда Грабар Китаровић, био веома добар и да jе унио довољно елемената за додатно разумиjевање свих проблема коjи су од заjедничког интереса.
Додик jе нагласио да jе веома важно да jе данас у посjети Бањалуци била предсjедник Хрватске, jер то говори о уважавању управо онога што jесте БиХ и то би могло да буде добра порука и за многе коjи долазе у БиХ да на оваj начин приступе реалности.

Предсjедник Српске jе у изjави Срни рекао да jе током данашњег састанка делегациjа Српске и Хрватске разговарано и о енергетским и инфраструктурним проjектима коjи су од интереса и за Српску и за Хрватску, одрживом повратку, као и даљем развоjу и jачању сарадње.

“Разговарали смо и о проjектима за коjе Република Српска има интереса а коjи се остваруjу преко институциjа БиХ, а то су приjе свега инфраструктурни проjекти, саобраћаjни коридори”, рекао jе Додик Срни након састанка са делегациjом Хрватске у Бањалуци.

Предсjедник Српске jе нагласио да jе и питање енергетике свакако веома интересантно и за Српску и за Хрватску, а то се посебно односи на проjекте гдjе постоjе додирне тачке и заjеднички интерес, а гдjе су већ раниjе вођени разговори.

“Примjер jе сарадња коjу имаjу Хидроелектране на Требишњици са Електропривредом Хрватске, а коjу би требало проширити и радити на изградњи неких нових проjеката”, истакао jе Додик.

Он jе нагласио да jе данас разговарано и одрживом повратку и статусу људи коjи су избjегли из Хрватске или су из Републике Срске отишли у Хрватску, као и начинима и могућностима како им помоћи.

“Реално гледано проблем избjеглица треба посматрати животно. Данас се враћаjу искључиво стариjа лица, док су се млади интегрисали у друштво у коjе су дошли, запослили се или иду у школе, имаjу своjе приjатеље и они углавном остаjу у тим новим мjестима гдjе су се настанали”, рекао jе Додик, нагласивши да питање избjеглих и расељених лица свакако не треба да буде затворено ни у Српскоj, ни у Хрватскоj, нити се оно може затворити док проблем повратка не буде риjешен.

Он jе рекао да људима треба омогућити повратак и створити им услове за одржив повратак.

Према његовим риjечима, састанак у Бањалуци био jе и прилика да се разговара и о међусобним српско-хрватским односима, jер jе, како jе рекао, познато да су ова два народа кроз историjу наjважниjа на овом простор у политичком смислу.

“Очигледно jе да jе стварање Хрватске, Републике Српске и обнова Србиjе као државе у териториjалном смислу риjешило проблеме односа Срба и Хрвата, те да су остали неки проблеми коjи се тичу прошлости, односно тумачења чињеница из прошлости, али данас jе неопходно радити на питањима будућности. Потребно jе риjешити ствари коjе се могу риjешити, као што jе на примjер питање разграничење, проблем коjи рецимо ми имамо у Костаjници, те питање коjе Хрватска и БиХ имаjу код Неума”, рекао jе Додик.

Он jе додао да постоjи и проблем границе између Србиjе и Хрватске, те да би се требало активирати на тим питањима и свакао обезбиjедити да сарадња двиjе државе крене што jе могуће боље и на привредном и на политичком плану.

Предсjедник Српске jе оциjенио да Хрватска као чланица ЕУ и европска земља на европским форумима сигурно може на наjбољи и наjадекватниjи начин да представи ситуациjу у БиХ с обзиром на то да jош постоjи велики интерес и Брисела и европске jавности.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Међународна комисиjа за истину о Сребреници – Jadovno 1941.

ДОДИК: ЖИВОТ ТРЕБА ДА ЗАЖИВИ У ОВОМ СТРАДАЛНИЧКОМ …

Колинда Грабар-Китаровић: Усташки jе режим бацио љагу на …

КОЛИНДА: Домовински рат праведан, Олуjа легална, Готовина …

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: