fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dodik: Izetbegović zna da islamističke fondacije okupiraju Podrinje

Kada je Tužilaštvo BiH moralo da odustane od optužbi za organizovanje referenduma u RS, Sarajevo je izmislilo novu priču kako bi politički prvaci Republike Srpske bili držani pod stalnim pritiskom pravosuđa, izjavio je za Sputnjik predsjednik Srpske, Milorad Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik

„Izjava Bakira Izetbegovića da predsjednik Republike Srpske treba krivično da odgovara zbog izjave koju je dao u Bratuncu — da su poznati projekti islamskih fondacija koje su usmjeravale novac kako bi se muslimani vratili uz Drinu i kako bi je ponovo okupirali — govori o sistemu u BiH u kome Izetbegović ima uticaja na tužilaštvo i ostale institucije. Takođe, Bakirov potez govori i o potrebi da se politički funkcioneri Srpske drže u stanju stalnog pravnog progona“, kaže Dodik.

Podsjeća da se prije samo nekoliko dana odustalo se od progona u vezi sa organizacijom referenduma, a kada su iz Tužilaštva BiH saopštili da za to nisu imali elemenata onda su, kako naglašava, u Sarajevu sjeli i preko vikenda našli priču o izjavi koja je data prije desetak dana.

„Niko Bošnjacima nije osporio život, niko nije rekao da ne smiju da dolaze u Podrinje. Rečeno je da su neke od njihovih fondacija, koje su organizovane u islamskom svetu, imale planove te vrste. Šta tu nije tačno? I danas sam spreman da potvrdim takvu izjavu. Radi se o medijskoj kampanji uperenoj protiv ljudi iz Republike Srpske — svako ko dolazi iz srpskog dijela BiH je lopov, kriminalac, zločinac“, ističe predsjednik Srpske.

„To je njihov mentalitet, i ništa drugo. Pokazaće se da je tužba bez ikakvog osnova, ali nažalost, morate ponovo da prolazite kroz pozivanje tužioca, morate opet da dajete izjave.

Dodik je 7. jula u Bratuncu optužio islamske fondacije za, kako je rekao, isključivo finansiranje povratka muslimana uz rijeku Drinu, što je, prema njegovom mišljenju, oživljavanje starih strateških ciljeva. Riječ koju je Dodik upotrebio, podsjeća „Sputnjik“ je „okupacija“.

„Okupacija je upotrebljena kao riječ koja treba da manifestuje namjeru tih fondacija. To nije bio odnos prema Bošnjacima, nego prema politikama koje niko ne može da pobije da su postojale“, kaže Dodik i dodaje da je Podrinje bilo područje od velikog interesa muslimanskih političkih struktura još u vrijeme komunizma, jer tamo gdje su bila srpska sela, u to vrijeme, nisu se gradili putevi, niti se dovodila struja ili voda.

„Ali, tamo gde su postojala bošnjačka, muslimanska sela, kao što su sela iznad Srebrenice, građeni su putevi magistralne širine. Uz Drinu, od Bratunca do Skelana, gdje je do 1965. živjelo oko 50 000 Srba, put nije izgrađen sve do 2007, 2008, kada smo ga mi izgradili, Sve je to bila organizovana aktivnost tadašnjih vlasti“, tvrdi Dodik.

„Kako objasniti što je komunistički režim, koji je slavio bitke na Neretvi i Drvar, ostavio ta mjesta zapuštenim i nerazvijenim? Zato što su u njima živjeli Srbi. Ali zato je Bugojno, koje je bilo sinonim za ustaštvo, pred kraj Jugoslavije bilo jedna od pet najrazvijenijih opština. Zašto Drvar nije bio jedna od najrazvijenijih opština. To nije daleko od Bugojna. To govori o politikama koje su tada vođene. Toga smo svjesni i o tome govorimo i nećemo prestajati da govorimo“, kaže predsjednik Srpske i navodi da je povratnicima Bošnjacima u Podrinje vraćeno 99 odsto imovine, da su urađeni mnogi projekti, a znatan broj Bošnjaka i danas živi u tom regionu Srpske.

Predsjednik ponovo naglašava da je problem u islamskim fondacijama koje u BiH operišu od kraja rata.

„Mnoge od njih nalaze se na spisku UN kao organizacije koje finansijski i logistički podržavaju terorizam. Neke od njih su, da bi nastavile djelovanje u BiH, promjenile imena i nesmetano nastavile sa radom“, zaključuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za „Sputnjik“.

(Sputnjik, RTRS)

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Činjenica da niko nije odgovarao za više od 3.500 pobijenih Srba u Podrinju

Dodik: Boli što crne marame srpskih majki manje znače od bijelih marama bošnjačkih majki

Parastos u Bratuncu: Hoće li srpski narod ikada dobiti izvinjenje za svaku nevinu žrtvu?

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: