fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DODIK: Da je bilo Srpske, Srbe ne bi ubijali u Drugom svetskom ratu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srbi ne bi bili ubijani po Kozari, Jasenovcu i drugim logorima u BiH i Hrvatskoj da je Srpska postojala za vreme Drugog svetskog rata.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srbi ne bi bili ubijani po Kozari, Jasenovcu i drugim logorima u BiH i Hrvatskoj da je Srpska postojala za vrijeme Drugog svjetskog rata
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik
Foto: SRNA

Dodik je na obeležavanju 75 godina od Bitke na Kozari istakao da je Kozara sinonim antifašističke borbe, te da su nemački okupatori i ustaše hteli da pobiju, proteraju i pokrste Srbe, što je viđeno na mnogim područjima.

On je naglasio da komunistički režim nije smatrao za shodno da adekvatno obeleži mjesta srpskog stradanja, kao i da je Sarajevo u bivšoj Jugoslaviji zapostavilo kozarački kraj poznat po partizanskoj borbi.

Dodik je napomenuo da se juče u Jadovnu uverio u stradanje 37.000 Srba 1941. godine na tom području, što komunistički režim nije adekvatno obeležio, te je najavio da će tražiti da Hrvatska omogući slobodno obeležavanje stradanja.

„Za Jugoslaviju smo verovali da je i srpska država, ali je ona bila i velika zabluda našeg naroda koji se borio za svoju i slobodu svih drugih naroda. Drugi narodi su napustili Jugoslaviju, a Srbe proglasili lošim momcima“, rekao je Dodik u obraćanju okupljenima.

On je ukazao na važnost da se Srbi okupljaju i govore da su ubijani i proterivani, ali da sad ne smiju dozvoliti da im bude oduzeta sloboda.

„Naš duh nije nestao, nismo odustali od slobode, a Republika Srpska je jedini okvir da slobodno živimo. Borba za Republiku Srpsku je borba za slobodu. Danas Srbi imaju dvije države, Srbiju i Republiku Srpsku. Ne želimo da ugrožavamo slobode drugih i želimo da ove dve srpske države krenu ka budućnosti, da se ne okreću prema prošlosti“, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska ima nameru da živi u decenijama koje dolaze.

„Možda nije savršena ali nema bolje od nje. Iako su je osporavali, otimali nadležnosti, zatvarali pristup finansijama, Republika Srpska ima granice, institucije i ne odustaje od slobode koju ima“, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da lider SDA Bakir Izetbegović preti ratom. „Ko je Bakir da preti ratom? Zar misli da će Oružane snage BiH napasti Republiku Srpsku? Tamo su Srbi, zar će oni napasti!? To je prazna priča“, istakao je Dodik.

On je poručio da će onaj koji poštuje Republiku Srpsku biti poštovan, a da će onaj koji želi da je okalja i on biti okaljan. „Neka drugi žive kako hoće, ali tražimo da se poštuje Republika Srpska“, dodao je Dodik.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Položeni vijenci na Kozari

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: