Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Додељени уговори за 49 монтажних кућа избеглицама из Хрватске и БиХ

Уговори за доделу 49 монтажних кућа из Регионалног стамбеног програма, свечано су уручени избеглицама и расељеним лицима из Хрватске и БиХ који живе на територији града Београда

Илустрација,фото И.Мићевић
Илустрација,фото И.Мићевић

Уговори за доделу 49 монтажних кућа из Регионалног стамбеног програма (РСП) избеглицама и расељеним лицима из Хрватске и БиХ који живе на територији града Београда свечано су уручени данас, а министар спољних послова Ивица Дачић истакао је да се на реализацији тог програма у Србији ради “пуном паром”.

“Да подсетим да се у оквиру овог потпројекта 3 РСП-а укупне вредности више од 13, 5 милиона евра, већ гради 235 станова у Овчи, четири зграде започели смо да градимо септембра прошле и очекује се да буду завршене до краја ове године. Такође, 303 изабране породице добиће грађевински материјал за поправку и адаптацију својих започетих кућа, а купили смо 69 сеоских домаћинстава, а сада су на ред дошле и монтажне куће”, рекао је Дачић на свечаности.

Нагласио је да је тим средствима обезбеђено да 656 избегличких породица реши своје стамбено питање, као и да су монтажне куће вероватно најлепши вид стамбеног збрињавања избеглица у оквиру РСП-а, јер, како каже, корисницима се гради кућа на њиховом плацу где су одабрали да живе.

“Реализација програма је дуг процес, не увек лак, али верујем да смо успели у крајњем циљу да вам улијемо веру у сигурну будућност и да покажемо да нисте заборављени и да сте важан део друштва”, рекао је Дачић.

Подвукао је да се не ради о кредитним средствима, већ о бесповратним донацијама и да ће изграђени објекти остати нашсој земљи, односно онима који ће то добити и посебно нагласио да то нема везе са мигрантском кризом.

“Разне манипулације постоје, мигранти су потпуно одвојено питање, овде је реч о нашим људима, који су морали да напусте своје домове, протерани, који су преживели насиље, остали без имовине, али и велика вехина и без својих најближих, и Србија има обавезу да то питање реши”, сматра Дачић.

Према његовим речима, РСП је регионални програм, договорен у Сарајеву, а у циљу да се у четири државе,у Црној Гори, Хрватској, БиХ и Србији реши питање избеглих лица, односно да се реше сви случајеви и затвори то питање.

“Србија нажлост има највећи број избеглица и зато ће највећи део тих средстава доћи у Србију. Део тих средстава, око 100 милиона евра, већ је у функцији овде, а ја сам представник у том управном одбору Фонда РСП у име Србије, јер су ту били министри спољних послова из других земаља”, рекао је Дачић.

Градоначелник Београда Синиша Мали каже да се овим исправља велика неправда која траје више од две деценије, и да је то један од највећих успеха градске администрације, јер је само пре две године град потписао уговор са КИРС-ом.

“И ево након две године успешно реализујемо програм. По први пут бавимо се на начин на који треба да се бави, како би показали бригу и да људи коначно добију кров над главом. Ово је само део пројекта који радимо заједно са владом, а који се односина то да сва избегла лица добију коначно кров над главом”, рекао је Мали.

Истиче да ће бити постављен камен темељац у Камендину за 270 станова током лета, да се гради 235 станова у Овчи, који ће до краја године бити завршени, те да је 303 породице добило грађевински материјал да заврше куће, док 69 људи добило је сеоска домаћинства, односно, скоро 1.000 породица решило је или ће решити стамбено питање кроз тај програм.

Први пут се овиме се град Београд бави на прави начин и први пут видимо успех у свему томе. Када радимо заједно, неке ствари можемо да променимо. До краја године биће завршене и усељене монтажне куће, то ће бити начин да вам кажемо хвала и извините за оно што нисмо радили протекле две деценије”, рекао је Мали.

Регионални пројекат стамбеног збрињавања (РСП) заједнички је вишегодишњи програм чији је циљ збрињавање око 27.000 породица у региону, док ће спровођењем тог програма у Србији стамбено решење добити око 16.780 најугроженијих породица. Фондом РСП управља Развојна банка Савета Европе.

Према подацима КИРС-а од 19. јуна 2015, на територији Београд борави 9.098 избеглица и 58.220 интерно расељених.

(Тањуг)

Извор: НОВОСТИ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: