Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Doboj: Još oko 16 kvadratnih kilometara pod minama

Zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić rekao je danas da je Doboj sa oko 16 kilometara kvadratnih pod minama na prvom mjestu po zagađenosti minama u BiH.

Mine (foto: Tanjug/arhiv)
Mine (foto: Tanjug/arhiv)

Vasilić je naveo da od Centra za uklanjanje mina u BiH dobijaju prioritetne projekte za deminiranje, navodeći da se područja pod minama nalaze u mjesnim zajednicama Stanovi, Suvo Polje, Skipovac, Stanić Rijeka, Sjenina, Miljkovac te Makljenovac.

Vasilić je naveo da gradska uprava, pored međunarodnih donatora, pokušava motivisati i više organe vlasti Republike Srpske i BiH kako bi pomogli finansiranje deminerskih aktivnosti na ovom području.

On je u prisustvu vojnog atašea Ambasade Njemačke u BiH Martina Hermana, te načelnika opštine Usora u FBiH Ilije Nikića, posjetio danas usorsko naselje Makljenovac koje se nalazi na međuentitetskoj liniji razdvajanja, gdje je Norveška narodna pomoć završila proces deminiranja na dvije lokacije.

Vasilić očekuje da će se u narednom periodu radovi na deminiranju odraditi i na dijelu Makljenovca koji teritorijalno pripada gradu Doboju, koji sa
sa 10 odsto sredstava učestvuje u realizaciji projekata deminiranja.

Načelnik federalne opštine Usora Ilija Nikić je nakon uručenja sertifikata o primopredaji deminiranih površina na dvije lokacije, rekao da se radi o poljoprivrednom zemljištu u ukruženju kuća gdje ljudi žive već 20 godina.

Nikić je istakao da je sada njihova bezbjednost stoodstotna, te da se zemljište vraća njegovoj namjeni – poljoprivredi.

Rukovodilac projekta deminiranja Nevres Lovrić rekao je da je deminirano 34.465 metara kvadratnih površine na lokacijama Makljenovac 41 i Makljenovac jedan, na kojima je pronađeno pet minsko-eksplozivnih sredstava između objekata i u stambenom objektu.

Na području Doboja, Republike Srpska i Usore, Federacija BiH, do sada je neutralizovano ukupno 118 minsko-ekspozivnih sredstava.

Vojni ataše Ambasade Njemačke u BiH Martin Herman rekao je da je Vlada Savezne Republike Njemačke izdvojila preko 30.000.000 evra za humano deminiranje u BiH te najavio nastavak aktivnosti u skladu sa raspoloživim sredstvima.

Herman je naveo da je njemačka vlada u 2015. godini za deminiranje u BiH izdvojila oko 1.800.000 evra.

Oko 500.000 evra dodijeljeno je Norveškoj narodnoj pomoći ze deminiranje 587.760 metara kvadratnih minski zagađene površine u zajednicama Skipovac Donji, Suvo Polje, Makljenovac i Ularice na području opština Doboj i Usora.

Humanitarno deminiranje u zajednici Makljenovac, na području Usore, realizovano je u okviru projekta „Implementacija integralne protivminske akcije u četiri minsko ugrožene zajednice regije Doboj u 2015. godini“.

Financijska sredstva za deminiranje osigurala je Vlada Savezne Republike Njemačke. Projekat je podržan i od Vlade Kraljevine Norveške.

U periodu od 2004. godine do kraja 2015. godine Vlada Njemačke finansirala je aktivnosti humanitarnog deminiranja Norveške narodne pomoći na 8.720.798 metara kvadratnih minski zagađenog područja u devetnaest minsko ugroženih zajednica u BiH.

 

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Izložba fotografija o problemu mina

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: