fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Izložba fotografija o problemu mina

Demineri
Demineri

Po okončanju ratnih sukoba u BiH od mina su stradala 1.733 lica, a tokom ratnih sukoba oko 8.350, rekao je direktor Inicijative preživjelih od mina Amir Mujanović u Doboju gdje je, povodom globalnog obilježavanje sedmice razoružanja, postavljena izložba fotografija pod simboličnim nazivom „Problem je moj/problem su mine“ (The problem is mine!).

Mujanović je rekao da izložba donosi pedesetak različitih motiva koji ilustruju uticaj mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata na ljude, porodicu i zajednicu.

On navodi da simboličan naziv izložbe ukazuje na to da su mine i zaostala eksplozivna sredstva ozbiljan problem, te da odgovornost u stvaranju bezbjednog okruženja za građane u BiH leži na svima, ali najviše na nadležnim institucijama.

Od njih se očekuje unapređenje zakonodavstva koje reguliše ovu oblast, obezbjeđivanje sredstava za nesmetano odvijanje protivminskih aktivnosti, efikasnije korištenje postojećih resursa, odgovorno operativno i strateško upravljanje protivminskim aktivnostima, kao i aktivno predstavljanje države u globalnom pokretu za zabranu mina i kasetne municije.

Predsjednik Udruženja amputiraca Doboj Zoran Panić naveo je da je od 1996. godine na području Doboja od posljedica mina smrtno stradalo 36 lica, a 98 je povrijeđeno.

Povrede su nastupile na liniji nekadašnjeg razgraničenja, kada su ljudi svjesno ili nesvjesno zbog egzistenicje ulazili na područja obilježenih ili neobilježenih minskih polja.

Panić ukazuje na to da se nastradali od mina susreću sa složenim procedurama nabavke ortopedskih pomagala, njihovim kvalitetom, te problemom zapošljavanja.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić ističe da je Doboj sa oko 16 kilometara kvadratnih prostora pod zaostalim minama najzagađeniji prostor u BiH.

Vasilić očekuje podršku Vlade Republike Srpske i drugih institucija BiH u procesu deminiranja da bi se rasteretio lokalni budžet.

On je naveo da se ove godine realizuje osam projekata deminiranja zahvaljujući stranim donacijama.

Izložba će biti postavljena u Centru za kulturu Doboj do 4. novembra.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Izložba fotografija ustanika Nevesinjske puške

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA IZ ARHIVA SPOMEN PODRUČJA „DONjA GRADINA“

IZLOŽBA DOKUMENTARNIH FOTOGRAFIJA POD NAZIVOM „CIGLANA“

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: