Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dobili iz budžeta pare za film i višestruko umanjili broj žrtava Jasenovca

NUNS i Ministarstvo kulture reagovali povodom dokumentarca „Srbija -100 godina nakon Soluna“. Vukosavljević: Nedopustivo svako pojednostavljivanje i manipulisanje brojem stradalih

Jasenovac

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je u sredu Ministarstvo kulture i informisanja da javno saopšti da li je i kako produkcija Essentis opravdala 4,9 miliona dinara koliko je na prošlogodišnjem konkursu Ministarstva dobila za proizvodnju dokumentarnog filma „Srbija – 100 godina nakon Soluna“, u kome se, po navodima NUNS-a, višestruko umanjuje broj žrtava Jasenovca.

„Zanimljivo je da je u filmu saopšten podatak da je `u logoru Jasenovac ubijeno više od 88.000 ljudi`, što je devet puta manje od broja žrtava koji navode istoričari“, navodi se u saopštenju, uz pitanje „da li će makar tim povodom reagovati ministar Vladan Vukosavljević“ – koji je prošle godine tvrdio da je pomenuti konkurs Ministarstva sproveden zakonito iako su ga druga novinarska i medijska udruženja javno osporavala.

Vladan Vukosavljević
Vladan Vukosavljević

– Na konkursu Ministarstva kulture komisija koja je odlučivala nije imala uvid u potpuni scenario pomenutog filma već samo u opis projekta, što je standardni model – rekao je, za „Novosti“, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ministarstvo kulture, naglašava Vukosavljević, protivi se „svemu što se ne oslanja na metodološki ispravne i naučno utemeljene podatke o broju žrtava genocida nad srpskim narodom u takozvanoj NDH“.

– Nedopustivo je svako pojednostavljivanje i manipulisanje brojem žrtava bez navođenja izvora i rezervi, i to predstavlja grubo kršenje moralnog kodeksa – kazao je Vukosavljević.

Autor: M. N. M.

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: