fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

DO LjETA SPOMEN-SOBA ZA 258 BORACA TREBINjSKE BRIGADE

Spomen-soba za 258 poginulih pripadnika Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske biće završena do 13. jula kada se obilježava Dan ove brigade, rekao je Srni načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo.

Foto: SRNA

Rikalo je rekao da, iako je riječ o arhitektonski zahtjevnom i specifičnom objektu, izgradnja teče planiranom dinamikom, a 154.000 KM obezbijedio je grad Trebinje.

„Spomen-soba će simbolično imati oblik suze. Završena je većina grubih građevinskih radova, a uskoro očekujemo i rad sa kamenom, kao i postavljanje granitnih zavjesa na kojima će biti izložene slike sa podacima poginulih boraca“, rekao je Rikalo.

On je istakao da je u unutrašnjosti objekta planiran i muzej posvećen odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Tu će biti eksponati iz tog vremena, poput trofejnih uniformi i naoružanja, ratnih karata, zastava, kao i tekstualni sadržaji koji će opisati cijeli ratni put brigade“, pojasnio je Rikalo.

Prema njegovim riječima, ovaj objekat, osim istorijskog, mogao imati i turistički značaj.

„Cilj nam je da ovo ne bude samo objekat u koji će dolaziti porodice poginulih, već će i destinacija koju će posjećivati turisti da čuju istorijske činjenice, što će doprinijeti promjeni slike koju u Evropi i svijetu imaju o proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu“, rekao je Rikalo.

Predsjednik trebinjske Skupštine boračke organizacije Pero Mišeljić rekao je da će spomen-soba ostati vječni dokaz žrtve svih koji su živote ugradili u odbranu Republike Srpske.

„Poginulih 258 boraca Trebinjske brigade niti možemo, niti smijemo zaboraviti, posebno zbog sve izraženijih pokušaja revizije istorije“, naglasio je Mišeljić.

Stara Spomen-soba će, zbog izgradnje palate pravde u Trebinju, biti izmještena u ovaj novi objekat.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obilježeno stradanje Aleksandra Masleše, najmlađeg borca Trebinjske brigade

Sjećanje na poginule borce Vojske Republike Srpske | Jadovno …

Otkriven spomenik najmlađem borcu Trebinjske brigade

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: