Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DNK ĆE POKAZATI ISTINU

goran_petronijevic.jpg

BEOGRAD, 10. APRILA /SRNA/ – Jedan od branilaca Radovana Karadžića beogradski advokat Goran Petronijević smatra da je došlo vrijeme da se razotkrije manipulacija Srebrenicom i ističe da će odbrana instistirati da srpski genetičari i forenzičari provjere najmanje 300 uzoraka žrtava, za koje se tvrdi da su iz Srebrenice.

On je rekao Srni da je Karadžićevoj odbrani odavno poznat stenogram o sjednici predsjedništva tadašnje BiH, na kojoj su Alija Izetbegović i general Rasim Delić govorili o broju Srebreničana i bošnjačkih žrtava za unutrašnju i za spoljnu upotrebu.

Prema njegovim riječima, Haški sud je usvojio zahtjev Karadžićeve odbrane da srpski forenzičari i genetičari mogu po svom izboru da pregledaju 300 uzoraka srebreničkih žrtava i utvrde istinu.

On je podsjetio da haško tužilaštvo još nije postupilo po nalogu suda da od agencije koja je za račun tužilaštva radila ta DNK istraživanja zatraži elektroferograme onih DNK analiza koje smatraju potvrđenim.

„Oni tvrde da ih ima oko 3 000, a mi tvrdimo da ih imaju svega nekoliko stotina, čak i da tih nekoliko stotina nije urađeno kako treba. Sud je naložio tužilaštvu da našim genetičarima da na uvid 300 elektroferograma, koje naši genetičari odaberu. Ako se potvrdi da je u tih 300 deo – falš, da ih nema, da su fingirani, onda ćemo tražiti svih 3 000. Naravno, nemaju ih“, rekao je Petronijević.

Petronijević navodi da je cijela priča o broju stradalih Bošnjaka u Srebrenici nastala zbog manipulacije brojkama, jer bošnjački zvaničnici na tom sastanku (Predsjedništva BiH) sami kažu da su zbog UNPROFOR-a i humanitarne pomoći fingirali broj stanovnika.

On je naveo da u Srebrenici nikad nije bilo 42 000 ljudi, a po posljednjim podacima koje ima Karadžićeva odbrana bilo ih je oko 34 000.

Oni, dodao je Petronijević, na tom sastanku pominju 35 000 do 36 200, ali sve to je daleko od 42 000, a tu razliku bošnjački zvaničnici pominju kao – nestale ljude.

Petronijević ističe da nikada niko nije prebrojao niti dao imena i matične brojeve tih nestalih i žrtava, a da se ne govori o potvrđenim DNK analizama onih što su pronađeni.

„Sve je to na nivou matematičke pretpostavke i političko-medijske manipulacije i daleko je od istine. A istina će se pokazati. Nije čovek stvar, `kocka napolitanke`, on ima ime, prezime i matični broj“, rekao je Petronijević Srni.

On je naveo da je „komandant Srebrenice“ Naser Orić humanitarnu pomoć – dobijenu na osnovu uvećanog broja Srebreničana – prepordavao na pijaci i da je od Srebrenice napravio najveći logor za muslimanski narod, ne dozvoljavajući im da izađu iz tog grada, kako bi im služili kao živi štit i prikazivali Srebrenicu kao demilitarizovanu zonu.

„U stvari, odatle su 1992. i 1993. godine napravili masakr u više od 92 srpska okolna sela, gde je više od 3 000 Srba ubijeno, od čega više od 60 odsto civila. To znači da je više Srba stradalo nego što je muslimana stradalo u borbama i u izvršenim egzekucijama“, naveo je Petronijević.

On ističe da je najveća manipulacija oko brojki rađena matematički, a po pretpostavkama bošnjačkih zvaničnika nedostaje hiljadu vojnika, što su, kako kaže Petronijević, ljudi koji su izginuli u borbama i oni nad kojima je izvršena egzekucija.

„Sigurno je postojala egzekucija, ali je problem u kojoj meri, jer mi tvrdimo da je to desetostruko manje nego što oni tvrde“, rekao je Petronijević Srni.

Petronijević ne vjeruje da će odbrana početi da izlaže prije jeseni i podsjeća daje dat sudski nalog tužilaštvu da konačno odbrana Karadžića i Ratka Mladića dostavi imena, prezimena, matične brojeve i godinu stradanja svakog za kojeg tvrde da je ubijen u Srebrenici.

Priredila: Vesna ŠURBAT

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: