Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЂУРИЋ: РАКИЈИЦА ЧЕСТО ТУКАО ЗАРОБЉЕНЕ СРБЕ

Датум објаве: среда, 28 новембра, 2018
Величина слова: A- A+

У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над Србима у Орашју 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Мирко Ђурић рекао је да је оптужени Мато Живковић, звани Ракијица, често тукао Србе затворене у основној школи у Доњој Махали и да их је тукао чиме је стигао, нарочито када је био пијан, што се дешавало често.

Фото: shutterstock

“Ракијица је био понизак, ужасно је изгледао и ужасно се понашао. Дивљак. Тјерао нас је да клекнемо да нас јашу Дама /Дамир Кљајић/, Жика /Анто Живковић/”, посвједочио је Ђурић.

Свједок је испричао да су га, након заробљавања 8. маја 1992. године у Новом Граду, припадници војне полиције ХВО-а са осталим заробљеним Србима затворили у основној школи у Доњој Махали, у којој су затекли већу групу војника.

Рекао је да је тада упознао Перу Винцетића званог Коњ који их је упозорио да је он главни и да га морају слушати.

Ђурић је додао да је тада запамтио Ракијицу, Даму и Жику. Свједок се присјетио да их је малтретирао и скелеџија који је често долазио у логор.

Ђурић је потврдио да је ишао на принудни рад, на даноноћно копање ровова и траншеа на линији, а често је чистио туђе куће и шупе.

“На копање смо ишли и из Домаљевца гдје је нас десетак довела војна полиција у подрум неке куће. Осим копања ровова и траншеа, преносили смо и сандуке са муницијом. И ту, на линији, било је батинања. Неко наиђе и ишутира те. Ниси се имао коме пожалити, ако се жалиш, оде глава”, испричао је Ђурић.

Он је потврдио да је приликом копања ровова од гранате погинуо Остоја Лешић из Новог Града, те да не зна шта се десило са тијелом које је однесено са линије.

Према његовим ријечима, када су их обилазили припадници Црвеног крста, нису смјели да кажу ништа лоше и тада их нико није дирао. Већ по њиховом одласку, све се враћало на старо.

Ђурић је рекао да је био у заточеништву 13 мјесеци и да је размијењен 15. јуна 1993. године.

Свједок Тужилаштва БиХ Милорад Вуковић испричао је да је заробљене Србе испред основне школе у Доњој Махали 8. маја 1992. дочекао Перо Коњ који је наредио да се окрену према зиду и рашире руке и ноге, након чега су их припадници војне полиције више од једног сата тукли по бубрезима, док не падну.

“Полицајци су се Пери обраћали са `господине`. Нас су тукли и тако су се забављали. Рекли су нам да смо ту доведени да нас побију”, испричао је Вуковић.

Током мјесец дана, колико је био затворен, Вуковић је рекао да је са Ђорђем, чијег се презимена не сјећа, и Небојшом Лазићем био одведен у подрум куће у Домаљевцу, у којој тада осим њих тројице, нико није био.

“Чувала нас је војска из Ријеке која нам је давала храну и цигаре. Рекли су нам да ћемо копати ровове за минобацаче. Једног дана, током радова, у нашој близини пала је граната и ранила ме у подлактицу десне руке. Небојша је рањен у плећку, а Ђорђе у дебело месо. Том приликом је погинуо војник који нас је чувао”, испричао је Вуковић.

Свједок каже да су, након овог случаја, сва тројица била поштеђена радова, те да им је Перо Коњ 5. новембра 1992. године рекао да иду у размјену “јер су сакати и да му такви не требају”.

Вуковић се присјетио да је са радова на линији побјегао Драго Милошевић из Новог Града, који је касније нађен у каналу. Додао је да су тада сви затвореници на линији били испребијани јер су му наводно помогли да побјегне.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-a Ђуро Матузовић, затим Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

На терет им је стављен прогон српског становништва – убиствима, затварањем или другим тешким одузимањем слободе, мучењима, силовањима и другим нечовјечним дјелима.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

Наставак суђења заказан је за 19. децембар.

Извор:СРНА

Везане вијести:

Свједок видио убиство Максе Гаврића

Мато Живковић тукао српске заробљенике

Симић: Ракијица једва чекао да истуче затвореног Србина
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top