Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Đukanović: Srbi nisu ugroženi u Crnoj Gori, patrijarh Irinej abolirao NDH!

Datum objave: petak, 14 septembra, 2018
Veličina slova: A- A+

Crnogorski predsednik Milo Đukanović nedavnu izjavu srpskog patrijarha Irineja da je položaj Srba u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba NDH, ocenio „veoma glupom“.

Milo Đukanović
Foto: Tanjug

Podgorica – Crnogorski predsednik Milo Đukanović nedavnu izjavu srpskog patrijarha Irineja da je položaj Srba u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba NDH, ocenio „veoma glupom“.

– To je izjava kojom je Irinej u suštini, abolirao Pavelića i NDH. To je izjava kojom je komplementirao petstogodišnjem robovanju Osmanskom carstvu. Okolnost da nije negirao tu svoju izjavu me nije iznenadila, ona mi je samo potvrdila da SPC ostaje glavni frontmen velikosrpskog nacionalizma prema regionu i Crnoj Gori i da ostaje udarna pesnica onoga što žele ideolozi Vojske Srbije i imperijalne Rusije na Balkanu. To mora ostati predmet pažnje državne politike Crne Gore u narednom periodu, kazao je Đukanović u intervju RTV Crne Gore.

On smatra da su oštre izjave srpskih zvaničnika o položaju Srba u Crnoj Gori pokazale da je došlo do obnove medijsko-političke ofanzive iz Srbije.

– Nije bilo nervoznih reakcija iz Crne Gore i smatram da je to dobro i izraz snage i stabilnosti crnogorske države i društva. Logično je da danas, 25 gdina kasnije, ne pokazujemo nesigurnost na provokacije koje dolaze sa nekih adresa koje imaju vekovne pretenzije na crnogorsku nezavisnost. Crna Gora oseća da je izgradila imunitet da može bez velikog poblema da odbije takve atake, bilo da oni dolaze sa nekih adresa iz regiona ili iz Moskve, kazao je Đukanović.

On je kazao da misli da za novu ofanzivu postoje dva razloga.

– Prvi razlog je unutrašnji politički život u Srbiji, koji je dominantno obeležen poslednjim fazom pregovora između Srbije i Kosova, gde se svi zajedno približavamo formalizaciji nečega što se suštinski dogodilo 1999. godine tokom onog zaludnog rata koji je Milošević poveo protiv međunarodne zajedice. Ja sam od početka tvrdio da rat nije naš interes, da će ta politika dovesti do tragičnog stradanja Srbije i srpskog naroda, da će dovesti do konačnog gubitka dela teritorije Srbije i da Crna Gora mora ostati izvan toga.

Đukanović je istakao da je Crna Gora priznala Kosovo uvažavajući realnost.

– Pokušavao sam i u razgovorima sa Tadićem i Vučićem da im kažem da ne smatram racionalnim da vode ratove koji su neki drugi izgubili. Ono što ne razumem je da Srbija kroz delovanje svoje medijske scene i dela političara, otvara neke druge frontove u regionu da bi relativizirala to pitanje, ili na neki način ublažila fokus javnosti Srbije prema pitanju Kosova, dodao je Đukanović.

Osvrnuvši se u minule dve decenije vladavine, Đukanović je kazao da je Crna Gora kojim slučajem prihvatila 1997. godine Jugoslaviju bez alternative, kao što je predlagao Momir Bulatović, ostati u zajednici sa Srbijom, to bi vodilo daljem zaostajanju.

– Ne bismo ostvarili nezavisnost, ne bismo postali članica NATO i stremili evropskim vrednostima, dodao je predsednik, i ponovio da Rusija nije želela da Crna Gora uđe u NATO.

– Pokušala je da promeni tok istorije. Zbog toga je zloupotrebila one koji su skloni zloupotrebi – deo crnogorske opozcije, rekao je Đukanović.

Taj dvadesetogodišnji ciklus žestokog rvanja dve Crne Gore, one dostojanstvene, nacionalno odgovorne i proevropske, i one neodgovorne i velikorspke završen je i rezultirao pobedom proevropske Crne Gore, dodao je on.

ŽIVAHNI NACIONALIZAM

Kao jedan od činilaca aktuelne kampanje protiv Crne Gore Milo Đukanović vidi u uvek „živajnom srpskom nacionalizmu“ i lidere ovdašnjih prosrpskih partija koji, osim političkih interesa „imaju izdašne finansijske aranžmane sa Moskvom i Beogradom“.

Kao motiv naprada na Crnu Goru on vidi i kroz predstojeći popis stanovništva, za koji, kako kaže, lideri prosrpskih stranaka traže novac iz Beograda, kako bi vodili kampanju za što veći broj građana koji će se izjasniti kao Srbi.

PRLjAVE MANIPULACIJE

Komentarišući slučaj njegovog svedočenja u Bariju, povodom optužbi za šverc cigareta devedesetih, Đukanović je podsetio da je svojom voljom pošao u Italiju, kako bi svojim iskazom pomogao da se razume da ne može biti govora o bilo kakvoj nezakonitoj radnji njega i drugih državljana Crne Gore i da se nakon toga odustalo od optužnice.

– Dakle, 20 godina je bilo nedovoljno da se makar proces dovede do prvostepene presude ego se završava zastarom. Dakle, lakrdije, obaveštajna lakrdija, čiji je cilj bio kompromitacija mene jer su me prepoznali kao personifikaciju crnogorskog puta u nezavisnost. To je još jedna tužna lekcija Crnogorcima kako znaju biti grubo zloupotrebljeni i kako znaju biti svojom voljom sastavni deo prljave manipulacije.

55 MILIONA

Osvrnuo se Đukanović i na medijske natpise da je administracija bivšeg američkog predsednika Bila Klintona pružala značajnu političku i finansijsku podršku crnogorskoj vlasti što se distancirao od politike Slobodana Miloevića, odnosno na optužbe da ga je za 55 miliona izdao.

– Pucanj u prazno. Tu nema ničeg kompromitujućeg ni po mene ni po Crnu Goru. Nikada nisam mogao biti deo takvih aranžmana, izjavio je Đukanović.

Izvor: Večernje novosti

Vezane vijesti:

Patrijarh Irinej: Položaj Srba u Crnoj Gori kao u doba fašističke NDH

Irinej: Ne znam da li su Srbi iz Hrvatske proterani ili su je napustili?

Patrijarh Irinej: Srbija ne može da pokloni Kosovo

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top