Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Patrijarh Irinej: Položaj Srba u Crnoj Gori kao u doba fašističke NDH

Datum objave: ponedeljak, 23 jula, 2018
Veličina slova: A- A+

Patrijarh srpski Irinej ocijenio je da je položaj Crkve u Crnoj Gori gori nego u vrijeme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozoglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske.

Patrijarh srpski Irinej
Patrijarh srpski Irinej

Komentarišući česte negativne poruke crnogorskih zvaničnika upućene Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, te prijetnje da bi Crkvi mogla biti oduzeta imovina, patrijart Irinej je kazao da je tako nešto nezamilsivo u 21. vijeku.

Čitajući nešto o tom pitanju i problemu, uviđam da je to nezamislivo u našem vremenu. Da su to radili Turci ili ustaše u svoje vrijeme, to bi se moglo razumjetl i shvatiti. Ali da se to radi u vremenu mira i slobode, u vremenu kada vladaju principi zakona i zakonitosti, to je apsolutno neprihvatljivo, ne samo za Evropu nego i za Aziju”, kazao je patrijarh za „Dan“.

Irinej je naveo da će on kao patrijarh, ali i Srpska pravoslavna crkva stati u odbranu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Ne samo da hoćemo, nego je naša obaveza da kao crkva istupimo i zaštitimo Mitropoliju. Na Saboru je već bilo o tome riječi i mi smo uputili Vladi Crne Gore dopis i nadamo se da će od tog bezakonja odstupiti jer tu nema nikakve logike. Mitropolija nije od juče. Ona postoji stotinama godina, i ono što pripada zvaničnoj crkvi ne može biti ni na koji način uzeto ili oduzeto. Mi ćemo ako do toga dođe, angažovati ne samo sebe, nego ćemo alarmirati cijeli svijet. Crkva i vjernici brane crkvu, a ni pravna logika ne dozvoljava takvo ponašanje”, istakao je patrijarh Irinej.

On je nezadovoljan i položajem i tretmanom Srba u Crnoj Gori.

Ja nisam baš mnogo upoznat, ali kako čujem, položaj Srba u Crnoj Gori nije dobar. Nažalost! To je jedan narod koji se podijelio. Svaka čast državi Crnoj Gori, ona je i ranije bila samostalna država i normalno svaki Srbin prihvata i podržava postojanje Crne Gore kao države, ali stvoriti takav odnos prema Srbima u Crnoj Gori je neshvatljivo”, kazao je patrijarh srpski.

Na pitanje sa kojom istorijskom epohom bi uporedio položaj Srba danas u Crnoj Gori, patrijarh Irinej je kazao da ga podsjeća na stanje u Hrvatskoj u oba fašizma.

Uporedio bih ga sa položajem Srba u Hrvatskoj, u doba endehazije (NDH). Nažalost u Hrvatskoj ni danas nije bolji položaj Srbima. Možda to neprijateljstvo u Crnoj Gori nije kao ono koje je bilo kod ustaša, ali mržnja u narodu nažalost postoji. Sigurno da to čine oni koji ne žele dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori. Stara je istina Podijeli pa vladaj pa se vjerovatno drže tog principa. Nadam se da će narod biti svjesniji od onih koji ga vode i da će naći način da postoji i zajedno živi poručio je patrijarh. Komentarišući slanja crnogorskih vojnika u južnu srpsku pokrajinu, Kosovo, patrijarh smatra da je to nonsens. I to je jedan nonsens Hamer vremena! Nažalost. Da Crna Gora pošalje vojnike na Kosovo i da tamo stišava i smiruje Srbe i ko zna šta još da radi, to zdrav razum i zdravo poimanje ne razumiju. Tim prije što to radi Crna Gora, koja je pravoslavna zemlja, srpska zemlja, da čini takvo jedno djelo u korist onih koji su stotinama godina rušili i palili i otimali i sada da im još pomogne u tom nezakonitom djelu”, zaključio je Irinej.

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Irinej: Ne znam da li su Srbi iz Hrvatske proterani ili su je …

Patrijarh Irinej: Srbija ne može da pokloni Kosovo | Jadovno …

Patrijarh Irinej: Svjetski moćnici rade „đavolska“ djela, mi …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top