fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Patrijarh Irinej: Srbija ne može da pokloni Kosovo

Patrijarh SPC u intervjuu televiziji Hram komentarisao unutrašnji dijalog o KIM, ali i posetu Pape Franciska Srbiji

Foto: N. Fifić
Foto: N. Fifić

Patrijarh srpski Irinej rekao je večeras da Srbija nikada ne može da pokloni Kosovo i Metohiju, kao i da još nije vreme za posetu Pape Franciska Srbiji.

„Može Kosovo da bude oteto, da bude okupirano kao što jeste danas, ali Srbija nikada ne može da kaže “mi to poklanjamo“, jer ono što se pokloni zauvek se izgubi, a ono što se otme na silu, na isti način se i vrati“, rekao je patrijarh u intervjuu televiziji Hram komentarišući unutrašnji dijalog o KIM.

On je izrazio nadu da tako smatra i vrh naše države.

„Koliko vidim država čini velike napore da se Kosovo sačuva u okviru Srbije i da se nađe političko rešenje tako da bude na zadovoljstvo i jednih i drugih i da ostane to što jeste. Mi ne možemo da zamislimo Srbiju bez Kosova i Metohije“, naglasio je patrijarh.

Prema njegovim rečima, taj deo države mi tek u novije doba nazivamo Kosovo i Metohija.

„To je stara Srbija, koja je rodila ovaj drugi deo Srbije. Kosovo je naša istorija, kultura, duhovnost, sva je ispunjena praslavnim svetinjama“, rekao je partrijarh.

On je podsetio da je Prizren nekada bio prestonica sprskog naroda, kao i Skoplje, dok je Pećka patrijaršija rezidencija sprskih patrijaraha i episkopa i istorijska kuća naše crkve.

Patrijarh je istakao da narod koji je svestan sebe i svoje istorije i kulture ne može sebi da dozvoli da Pećka patrijaršija bude u nekoj drugoj državi, kao ni druge sprske svetinje za koje se hiljadu godina prolivala krv.

Prema njegovim recicma, KIM ne može za Srbiju da bude omča, već veza koja nas vezuje za staru Srbiju i tamošnje svetinje.

Na pitanje o kada će poglavar Rimokatoličke crkve papa Francijsko posetiti Srbiju, patrijarh kaže da još nije došlo vreme za to, imajući u vidu istorijske odnose, koji su još sveži.

On je naglasio da i vrh države i narod i Crkva žele mir sa svima.

„Mi sedimo na svojoj stolici i sa te stolice znamo ko su nam prijatelji, ali se trudimo i sa drugima“, napomenuo je poglavar SPC.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Patrijarh Irinej: Srpski narod stradao najviše u vijeku …

Patrijarh Irinej: Nedostupnost vatikanskog arhiva najveći …

Patrijarh Irinej: Vladike različito gledaju na papin dolazak …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: