fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Djevojčica Dragana Sekulić stradala od ispaljenog projektila u glavu

Vještak sudske medicine Zoran Stanković na suđenju za zločine počinjene nad srpskim civilima u Trnovu rekao da je u oktobru 2001. godine uradio obdukcije na 12 posmrtnih ostataka koji su ekshumirani na Javorskoj kosi i da je kod djevojčice Dragane Sekulić na lijevoj tjemenoj kosti pronašao prelomni defekt za koji se sa sigurnošću može reći da je nastao ispaljivanjem projektila.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Stanković je rekao da su kosti lobanje kod Save Kenjića bile su očuvane gdje postoji prostrelna rana i da se može reći da je smrt nastala oštećenjem vitalnih organa, kao posljedica dejstva projektila.

On je naveo da su svi leševi bili u stanju truleža, uz nedostatak dijelova kostiju, i konstatovao da je na dosta posmrtnih ostataka pronašao prelome kostiju koji su, prema njegovom mišljenju, nastali udarcem tupim predmetom.

Stanković je pojasnio da je to moguće zbog pritiska drveta koje je bilo na tijelima. „Vjerovatno je stablo gurnuto na tijela, pa su povrede tako nastale“, rekao je on.

Stanković se osvrnuo da posmrtne ostatke 12-godišnjeg dječaka, na čijim kostima nisu nađene promjene nastale ispaljivanjem projektila, objasnivši da se zbog toga ne može konstatovati uzrok smrti, prenosi Birn.

Govoreći o djevojčici Danijeli Tešanović, vještak je registrovao prelom lobanje s lijeve strane, kao i prisutne tragove ugriza životinja.

„Leš je u stanju skeletizacije i fali dio kostiju. Može se pretpostaviti da je smrt nastala usljed nasilno-teškog i zamahnutog udarca tupog oruđa. Moguće, od drveta. Uzrok smrti – nagnječenje mozga“, naveo je Stanković.

Stanković je izjavio da za šest identifikovanih osoba nije mogao pronaći oštećenja na kostima, te da pravi uzrok i porijeklo smrti ne može utvrditi.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, vještak je pojasnio da su posmrtni ostaci bili izloženi vremenskim neprilikama, kao i skrnavljenju od strane životinja.

On je dodao da nije mogao odrediti jesu li povrede nastale prije ili poslije smrti. Kako je rekao, kod Kenjića je pronađena vojna uniforma.

Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi se sudi za zločine nad srpskim zarobljenicima i civilima na području Trnova.

Na teret im je stavljeno učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih odbrambenih snaga.

Suđenje se nastavlja 12. decembra.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Sarajevo: Nastavljeno suđenje za ratne zločine nad Srbima …

Svjedok: Godinjak znao za maltretiranje Srba u Trnovu …

Masakr nad Srbima u Ledićima – zločin bez kazne | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: