Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Đaci će o Jasenovcu znati mnogo više od jedne rečenice

Datum objave: subota, 6 marta, 2021
Veličina slova: A- A+

U novom programu istorije, po kojem će od septembra učiti osmaci, među ključnim pojmovima su genocid, Holokaust, Jasenovac, Aušvic, a od đaka se očekuje da će na kraju razreda znati da ukažu na uzroke i posledice istorijskih sukoba i ratova i diskutuju o mogućim načinima prevencije konflikata.

Drugi svetski rat izučava se u osmom razredu osnovne škole i završnim razredima gimnazije, ali i u odgovarajućim razredima srednjih stručnih škola u kojima se bar godinu dana nacionalna istorija uči i u trogodišnjim profilima. Retoričko je pitanje da li bi se iznebuha bistrili udžbenici iz istorije s namerom da se naročito ukaže na broj rečenica ili strana posvećenih genocidu, Holokaustu, stradanju u logorima smrti da na televiziji nije prikazan film „Dara iz Jasenovca”.

Moglo je to biti inicijalna kapisla za opsežnu i stručnu uporednu analizu đačkih knjiga koje su nastavnici odabrali kao jedno, ne i jedino, nastavno sredstvo. Ali i bez te analize, zbog navodno nedovoljno ukazanog prostora i pažnje Jasenovcu i genocidu nad srpskim narodom u NDH u udžbenicima stranih izdavača, u završnici aktuelne obrazovne reforme u Srbiji pod znak pitanja stavljen je kvalitet svih udžbenika istorije za osnovne i srednje škole. Pa i onih koji su upravo stigli na stručnu procenu tek skrojeni po novim programima nastave i učenja, koji se (za sada) neće menjati.

U novom programu istorije, po kojem će od sledeće školske godine učiti osmaci, na primer, odmah iza Holokausta i genocida, Jasenovac je, uz Aušvic, naročito istaknut među ključnim pojmovima.

Ishodi učenja, to je ono što bi svaki đak trebalo da zna, razume i ume kad završi razred, definišu da su osmaci u stanju da identifikuju osnovne karakteristike totalitarnih ideologija i navedu njihove posledice u istorijskom i savremenom kontekstu, objasne značenje pojmova genocid i Holokaust, izraze stavove zasnovane na istorijskim argumentima, prepoznaju propagandu, stereotipe i ideološku poziciju u istorijskom izvoru, kritički sagledavaju informacije iz medija koristeći se istorijskim znanjima.

Očekuje se i da znaju da obrazlože smisao negovanja sećanja na važne događaje i ličnosti iz istorije savremenog doba, da ukažu na uzroke, elemente i posledice istorijskih sukoba i ratova i diskutuju o mogućim načinima prevencije konflikata, ali i da istraže memorijalne spomenike u lokalnoj sredini i učestvuju u organizovanju i sprovođenju zajedničkih školskih aktivnosti u vezi s razvojem kulture sećanja.

Programom zacrtani ishodi ukazuju i da bi učenici trebalo da pokažu odgovoran odnos prema kulturno-istorijskom nasleđu sopstvenog i drugih naroda, da na primerima iz savremene istorije prepoznaju važnost poštovanja ljudskih prava, uočavaju odraz istorijskih događaja i pojava u književnim i umetničkim delima…

– Na osnovu ovog programa pripremljeni su rukopisi udžbenika u kojima je odgovarajući prostor posvećen ljudskom stradanju u NDH, posebno u logoru Jasenovac – objašnjeno je za naš list u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), gde se programi i kroje, a udžbenici dostavljaju na stručnu procenu.

Dosadašnje i buduće udžbenike iz istorije, potvrđuju u ZUOV-u, potpisuju isključivo srpski istoričari, akademici, nastavnici državnih fakulteta, srednjih i osnovnih škola, među kojima su i najugledniji profesori: Ljubodrag Dimić, Mira Radojević, Momčilo Pavlović…

– Kao autor ili koautor udžbenika iz istorije za osmi razred osnovne i završni razred gimnazije Zavoda za udžbenike tvrdim da su teme genocid nad Srbima u NDH kao i sam logor Jasenovac zastupljeni s jasnim ukazivanjem da se radi o usmeravanom i organizovanom genocidu od same NDH u sopstvenim logorima, da je sistem logora Jasenovac logor smrti, koji po bestijalnosti i sadizmu prevazilazi sve ostale nacističke logore. Ali udžbenik je samo pomoćno sredstvo koje nastavnik može da dopuni drugim sadržajima i na najbolji način prikaže užase jasenovačkih logora smrti koristeći istorijske izvore, kao što su fotografije pa i delovi filma – precizira za „Politiku” prof. dr Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju.

Na koji se udžbenik konkretno misli kada se u javnosti napominje da se u njemu Jasenovac pominje samo u jednoj rečenici, odgonetnuli su stručnjaci ZUOV-a.

– Reč je o stranici iz udžbenika istorije za završne razrede gimnazije (treći prirodnog, a četvrti društvenog i opšteg smera). Autor je prof. dr Mira Radojević, dopisni član SANU i jedan od naših najboljih stručnjaka za savremenu istoriju na jugoslovenskom prostoru, a izdavač je „Klet”. Na toj stranici, gde se Jasenovac pominje u jednoj rečenici, nalazi se i antrfile s biografijom Ante Pavelića. Međutim, istraživački nastrojeni pojedini mediji nisu našli za shodno da prelistaju taj udžbenik do kraja i tridesetak stranica kasnije pronađu pet strana posvećenih zločinima, logorima, stradanju Srba, priči o broju žrtava u Jasenovcu… Ali su udžbeniku koji je u tom smislu najkompletniji neopravdano spočitali manjkavosti – ukazuju u ZUOV-u.

Naročito napominju da su svi udžbenici uslovljeni programima nastave i učenja u čijim se sadržajima i ishodima eksplicitno pominje genocid nad srpskim narodom, kao i kvislinška tvorevina i njen poglavnik koji su za taj zločin odgovorni. Navodi se i ime Diane Budisavljević zbog njene uloge u spasavanju hiljada srpske dece od sigurne smrti u ustaškim logorima.

Izvor: IN4S

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top