Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Diskreditovanjem svjedoka, Izetbegović brani oca

Ratko Mladić
Ratko Mladić

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, tvrdnjom da zaštićeni svjedok u Hagu laže da su muslimanske vlasti organizovale napad na sarajevsku pijacu Markale, brani svoga oca i vlast čiji je dio bio tokom rata, izjavio je Srni Branko Lukić, branilac generala Ratka Mladića.
„Izetbegovićeva izjava je očekivana i nije nas iznenadila. On pre svega brani svoga oca i vlast čiji je deo bio u toku rata, tako da ne može da se kaže da nema ni njegovog uticaja u svemu ovome“, rekao je Lukić.

Prema njegovim riječima, zaštićeni svjedok nalazi se u programu zaštite Haškog tužilaštva, pa Bakir Izetbegović treba da se obrati tužilaštvu ako želi nešto da preduzima.

On je naveo da je isti ovaj zaštićeni svjedok GRM-116 već ranije svjedočio u predmetu Karadžić, ali da njegova ranija izjava nije tako odjeknula u javnosti, pošto je u predmetu „Karadžić“, njegova izjava uložena u pisanom obliku.

Lukić objašnjava da se odbrana generala Mladića, zbog transparentnosti postupka, odlučila da ovog svjedoka ispita uživo i ocjenjuje da su zato publika i javnost reagovali mnogo burnije nego u predmetu „Karadžić“.

„Njegova izjava naravno da potvrđuje tezu odbrane da ni `Markale jedan` niti `Markale dva` nisu posledica srpskog delovanja, nego su to incidenti koje su napravile muslimanske vlasti u propagandne svrhe tražeći od Zapada da interveniše na njihovoj strani“, rekao je Lukić.

On ističe da je odbrana nastojala da svjedoka što duže zadrži u otvorenoj sjednici želeći da sva publika, prije svega u BiH, čuje tu priču, dok je tužilaštvo, vidjeći o čemu sve svjedok govori, „pokušalo da sakrije makar onaj dio koji su oni pitali kad nisu mogli da sakriju i zatvore ono što smo mi pitali“.

Prema Lukićevim riječima, tužilaštvo je u zatvorenom dijelu pokušalo da ospori kredibilitet zaštićenog svjedoka i da dokaže da ne govori istinu, ali je svjedok na sve to odgovarao vrlo razložno i detaljno, kao i toliko smireno, da nisu uspjeli nikakvi pokušaji tužilaštva ni sudskog vijeća da ga diskredituju.

„Kakav će to uticaj imati na sud, to ćemo da vidimo kroz presudu, ali nadamo se da će konačno istina početi da izlazi na vidjelo i da više neće moći da se sakriva ko je i kako pobio tolike civile u Sarajevu, a zatim optužio za to srpsku stranu“, rekao je Lukić.

Lukić je objasnio da nije odbrana generala Mladića ta koja je pronašla ovog svjedoka, a dan prije njegovog svjedočenja razgovarala je sa njim svega nekoliko sati.

Zbog pravila Haškog tribunala Lukić nije mogao da otkrije šta je svjedoka ponukalo da posvjedoči da je Alija Izetbegović sa vjerskim poglavarom Mustafom Cerićem organizovao stradanje Sarajlija na pijaci Markale 1994. godine, napominjući da mu je takvo pitanje postavilo sudsko vijeće u zatvorenom dijelu suđenja.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: