fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Diklić: Prekopati Gradinu i oboriti sve hrvatske teorije

Viši naučni saradnik na beogradskom Institutu za evropske studije Momčilo Diklić smatra da bi, s ciljem utvrđivanja broja žrtava, trebalo prekopati područje Gradine, gdje se nalazio koncentracioni logor Jasenovac, u kojem je izvršen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

Viši naučni saradnik na beogradskom Institutu za evropske studije Momčilo Diklić
Momčilo Diklić

Diklić je podsjetio da je za brojanje žrtava mjera desna i lijeva butna kost posmrtnih ostataka. „Nećemo mi kroz to utvrditi tačan broj stradalih, ali ćemo smanjiti mogućnost manipulacija. Sve hrvatske teorije će pasti u vodu“, rekao je Diklić Srni.

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 17. avgusta  2016. godine.

On je napomenuo da je time što žrtve nisu izvađene iz jama, niti popisane, napravljena „rak-rana“, jer dok je Srba i Hrvata biće i rasprava koliko je bilo žrtava.

„Ostavili su rak-ranu, a zašto? Da bi zaštitili one koji su ubijali. Tu je bio dominantnan hrvatski interes. Kod Tita i /Vladimira/ Bakarića je bio prioritetan hrvatski interes, sve drugo je fatamorgana“, ističe Diklić.

Diklić je naglasio da Jasenovac „nije samo hrpa nasilja i primitivizma“, nego jedan „sjajno organizovani sistem, gdje je maksimalno upotrijebljena nauka, a oko svega su bili i izuzetno pismeni ljudi“.

On je napomenuo da Tito i njegov najbliži saradnik Vladimir Bakarić nikada nisu štitili Srbe, da je prvi logor bio u Gospiću i da nikada Tito nije napao nijednu kompoziciju za Jasenovac, nikada nisu napali Jasenovac ni kada je bilo 600.000 vojnika.

„Tito i Bakarec nisu dozvolili Zemaljskoj komisiji u Hrvatskoj da popiše zločine. Ko sad može da vjeruje da nisu imali sredstava, tada moćna država, da izvade žrtve iz tih jama. Te žrtve nisu ideološki neprijatelji titovog sistema, nego su stradalnici zbog svoje vjerske i nacionalne pripadnosti“, napomenuo je Diklić.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Prema procjenama stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Dr Momčilo Diklić: ANTIFAŠIZAM U HRVATSKOJ | Jadovno …

Diklić: Stepinac može biti proglašen samo za demona …

„Stepinac – duhovni vođa eliminacije Srba“ | Jadovno 1941.

DIKLIĆ: EVROPA ĆE PREPOZNATI PRAVO LICE HRVATSKE …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Ma dajte,molim kao Hrvati krivi što mi nismo prebrojali naše žrtve…krivi smo sami sebi,krivi su oni koji su bili spremni prodati i oca i majku i brata da se umile Titu i ostaloj bulumenti,krivi su oni koji su zbog nepostojećeg bratstva i jedinstva pohrlili u zagrljaj ustašama koji su se primirili i privolili na zajedničku državu samo da se rehabilituju.Srbi su jedni druge zbog fotelja na Goli otok slali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: