Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Deo dokumentacije jevrejskih opština na nepoznatom mestu

Datum objave: sreda, 1 avgusta, 2018
Veličina slova: A- A+

Savez jevrejskih opština Srbije, koji predvodi stari predsednik Robert Sabadoš, tvrdi da su pučistički iseljeni iz kancelarija, dok Jevrejska opština Beograd saopštava da je važna dokumentacija iseljena bez najave

Zgrada u Ulici kra­lja Pe­tra u Be­o­gra­du (Foto J. Čalija)
Zgrada u Ulici kra­lja Pe­tra u Be­o­gra­du
(Foto J. Čalija)

Zaključana vrata kancelarija, sudski postupci i policija: sve je ovo proteklih nekoliko dana obeležilo događanja u jevrejskoj zajednici u Srbiji. Savez jevrejskih opština Srbije, krovna organizacija jevrejske zajednice, već nekoliko nedelja praktično je podeljen: s jedne strane je stari saziv, čiji je predsednik Robert Sabadoš, izabran na mesto predsednika SJOS prošle godine, a s druge novi, na čijem je čelu Igor Ginzberg, izabran za predsednika SJOS na vanrednoj izbornoj skupštini Saveza 1. jula.

Savez koji predvodi Sabadoš osporava legitimnost izborne skupštine s početka jula, dok novoizabrano rukovodstvo tvrdi da je i izbor Sabadoša bio nelegitiman, kao i da su postojale brojne nepravilnosti pri trošenju sredstava dobijenih po osnovu Zakona o vraćanju imovine žrtava holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

Robert Sabadoš, glavni rabin u Srbiji Isak Asiel i članovi izvršnog odbora, trebalo je da održe u nedelju sednicu u prostorijama Saveza jevrejskih opština u Ulici kralja Petra u Beogradu, ali su naišli na zaključana vrata.

Naime, kako se navodi u jučerašnjem saopštenju koje su potpisali Sabadoš i rabin Asiel, „legalno izabranim rukovodiocima i članovima Izvršnog odbora SJOS, po oprobanom mehanizmu pučista, u nedelju 29. jula fizički je onemogućen pristup prostorijama koje koristimo već 70 godina”. Zgrada je, kako nam je objašnjeno, u vlasništvu Jevrejske opštine Beograd, ali i Savez u njoj ima svoje kancelarije. Robert Sabadoš objašnjava za „Politiku” da su, posle menjanja brava, u ponedeljak iselili deo službi i dokumentacije iz zgrade kako bi mogli da nastave da rade.

– Tada su predstavnici nelegitimno izabranog novog rukovodstva Saveza pozvali policiju, ali nikakvih incidenata nije bilo. Policija je samo konstatovala da treba sami da rešimo svoje imovinskopravne poslove. Smatramo da su vanredna izborna skupština 1. jula, kao i odluke koje su na njoj donete, a tiču se novog rukovodstva Saveza jevrejskih opština Srbije, nelegitimni i zbog toga smo pokrenuli i sudski postupak – rekao je Sabadoš.

Državnim organima obratilo se i rukovodstvo izabrano na toj skupštini. Oni su Ministarstvu pravde, koje vodi Registar crkava i verskih zajednica, podneli dokumentaciju kako bi lice ovlašćeno da zastupa Jevrejsku zajednicu, jednu od sedam tradicionalnih, bilo promenjeno u Registru. Dakle, da umesto Roberta Sabadoša, koji se sada vodi u Registru, bude upisan Igor Ginzberg. Ministarstvo ima rok od 30 dana da na ovaj zahtev odgovori i taj rok ističe za nekoliko dana.

O dešavanjima u proteklih nekoliko dana i iseljavanju dela službi i dokumentacije svoje članove obavestila je i Jevrejska opština Beograd. Inače, sa jevrejskom opštinom Kikinda i Priština, JOB je svojevremeno i zakazao vanrednu izbornu skupštinu koja je izabrala novog predsednika i rukovodioce Saveza.

„Sa žaljenjem konstatujemo da su pojedini članovi Jevrejske opštine Beograd prisustvovali tužnoj sceni iznenadnog iseljavanja kancelarija Saveza jevrejskih opština Srbije sa dokumentacijom i inventarom iz Ulice kralja Petra 71 a, registrovanog sedišta svih Jevreja Srbije. Mimo bilo kakve najave, obaveštenja, dogovora i pod okriljem noći koja dolazi, dokumentacija svih Jevreja Srbije sklonjena je, iz neznano kojih razloga, na za sada nepoznatu lokaciju”, navodi se u saopštenju.

Ističe se, takođe, da je izostalo strpljenje da se sačeka odgovor nadležnih državnih organa o legitimitetu Vanredne izborne skupštine Saveza jevrejskih opština Srbije.

„Ne možemo, a da se ne otmemo utisku da manja grupa članova jevrejske zajednice već duže vreme aktivno inicira i sprovodi politiku sve dubljeg razdora u Jevrejskoj zajednici Srbije uz očiglednu podršku rabina Isaka Asiela”, ističe se u saopštenju Jevrejske opštine Beograd.

Autor:  Jelena Čalija

Izvor: POLITIKA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top