Dejan Mikavica: Odgovor Dušanu Kovačeviću

Datum objave: petak, 28 jula, 2017
Veličina slova: A- A+

„Dušan Kovačević je po mom skromnom mišljenju najbolji srpski scenarista i dramski pisac. Sasvim ga razumem kada kaže da se nikad ne bi mogao rukovati sa onim šiptarima kojima su ruke krvave.

To je prirorodno i razumljivo osećanje sa kojim se većina od nas može i treba identifikovati.

Razumem ga i kada iznosi stav da Srbima nije do rata. Ali ne razumem da ne želi da shvati jednu običnu, prostu istinu: Srbi ni jedan rat koji su vodili nisu prvi započeli. Osim eventualno rata na koji su primorani 1804.

Srbi su ratovali uvek u tri slučaja:

1. Kada su ih neprijatelji hteli istrebiti

2. Kada su ih hteli pobediti i okupirati

3. Kada su ih hteli proterati sa prostora na koji su polagali istorijsko, etničko i državno pravo. Rat Srbi ne mogu izbeći tako što će se odricati državne teritorije. Naprotiv, takvom nemoralnom, neustavnom, nedržavotvornom politikom, samo će ubrzati i učiniti izvesnijim rat koji će im biti nametnut …

Jednostavno, ne postoji racionalna politika, nije je bilo niti će je ikada biti, koja bi Albance i Hrvate odgovorili od pretenzija da otimaju srpske zemlje, da proteruju i ubijaju stpsko stanovništvo. Ako Srbi i pored toga neće, ne žele, ne mogu da se brane, tim gore po njih.“

Dejan Mikavica

Fejsbuk

Vezane vijesti:

Dušan Kovačević: Nema Srbija decu za novi rat


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top