Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Darko Mladić: Presuda Karadžiću – nasilje nad istinom i pravdom

Datum objave: petak, 25 marta, 2016
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, ocijenio je da je presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nasilje nad istinom i pravom, a skandaloznom je čini to što je njom istovremeno izrečena presuda i njegovom ocu u procesu u kome nije učestvovao.

Darko Mladić (foto: pecat.co.rs)
Darko Mladić (foto: pecat.co.rs)

Mladić je upozorio da je očigledno da se generalu Mladiću “sudi u dva procesa, a dozvoljeno mu je da se brani samo u jednom”.

“Na kraju postavlja se pitanje, kako je moguće da se donose odluke i osuđuje i spominje Ratko Mladić kao izvršilac najtežih krivičnih djela, u procesu u kom mu nije pružena prilika da se brani”, upitao je Darko Mladić.

On je podsjetio da je general Mladić u presudi generalu Zdravku Tolimiru eksplicitno pomenut kao krivac u konačnoj presudi, a da njemu uopšte nije data prilika da se brani u tom predmetu.

“Kako može uopšte da se brani, ako je već presuđen, a nije se branio… Kod njih te pravosnažne presude obavezuju. Tribunal od toga ne može da odustane. Ratku /Mladiću/ je presuđeno i prije suđenja”, naglasio je Darko Mladić.

Prema njegovim riječima, upravo zbog ovakve činjenice krajnje vrijeme je da se u borbu protiv nasilja nad srpskom istorijom i istinom uključe i država Srbija i Republika Srpska, jer je, kako je naveo, očigledno da pojedinačni timovi i odbrana bilo kog od optuženih Srba “tamo nemaju kapaciteta da se suprotstave ovakvom tumačenju pravde i istine”.

“Tribunal po zadatom obrascu gura jednu istinu uprkos dokaza koji su se nagomilali. Pozivam i Srbiju i Republiku Srpsku da se probude zato što je država dužna da zaštiti pravo svojih građana i u krajnjem slučaju da zaštiti svoje interese koji su toliko očigledno kršeni i prava i istina i da pokušaju pred Savjetom bezbjednosti UN da ukažu na flagrantno kršenje međunarodnog prava od Haškog tribunala i da se tome suprotstave”, rekao je on.

Mladić je podvukao da se prošlog ljeta, kada je spriječen pokušaj da se u Savjetu bezbjednosti nametne rezolucija o Srebrenici, viđelo da ima prostora i da se suprotstavi instituciji koja vrši nasilje nad međunarodnim pravom.

“Ja mislim, ukoliko bi se Srbija i Republika Srpska otvoreno angažovale da se izvrši revizija i kritika stručne javnosti u Savjetu bezbjednosti koji je i osnovao taj tribunal, da bi se viđelo koliko je drugih članica Savjeta bezbjednosti UN zgroženo ovim flagrantnim kršenjem međunarodnom prava u ovakvim ad hok tribunalima i da bi imali veoma jake i ozbiljne saveznike”, smatra on.

On je rekao da su mnoge države u svijetu zabrinute zbog takvog izvrtanja pravde i prava koje “više nema podršku u realnim odnosima snaga u svijetu”.

“Dakle, moja glavna ocjena je u svemu ovome, da je presuda Karadžiću nešto što smo svi mi, koji pažljivo pratimo rad Tribunala očekivali. Situacija da smo svi očekivali ovu presudu bez obzira na činjenice govori da se dešava jako izvrtanje međunarodne pravde, ismijavanje međunarodne pravde i da Srbija i Republika Srpska mogu tome da se suprotstave”, rekao je Mladić.

On je konstatovao da se u Tribunalu “vodi borba, koju nijedna odbrana ne može sama da dobije”. “Iz presude u presudu se uvjeravamo u to. Sam mehanizam je tako ustanovljen da jednostavno ne možemo da dođemo do pravičnog rješenja”, rekao je Mladić.

Prema njegovom mišljenju, Tribunal je presudom Karadžiću region dodatno udaljio od mira i pomirenja, što je, kako je podsjetio, upravo i bio jedan od ciljeva osnivanja te institucije.

“Na taj način samo prihvataju manipulacije i laži koje je Tužilaštvo učinilo kao nastavak ratne propagande islamista Alije Izetbegovića i njihovih komandanata, što je suprotno mandatu Tribunala”, zaključio je Darko Mladić.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

SRBIJA I SRPSKA DA VIŠE ZAŠTITE SVOJE GRAĐANE U HAGU




Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top