fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Darko Adamov: Izbačeni problematični delovi Kletovog udžbenika istorije za 8. razred

Izvršene promene su u duhu otklona od navijačke i pristrasne istorije kojom je bila obeležena prvobitna verzija ovog udžbenika.

Udžbenik istorije za 8. razred izdavačke kuće Klet (ovde) doživeo je ključne i suštinske promene u odeljku posvećenom građanskom ratu na prostoru Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata. Izvršene promene su u duhu otklona od navijačke i pristrasne istorije kojom je bila obeležena prvobitna verzija ovog udžbenika.

Na str. 116. umesto  teksta  u kojem su četnici tokom bitke na Neretvi predstavljeni kao saveznici i saradnici Nemaca i ustaša sa kojima zajedno dejstvuju, sada stoji mnogo uravnoteženije tumačenje.

Dakle, sada je jasno rečeno da su nemačke snage preduzele mere za uništenje svih snaga otpora, uključujući i četnike koje su smatrali snagama srpstva i britanskim štićenicima.

Na str. 122. izbrisana je slika koju navodimo iz prvobitnog izdanja prema kojoj su četnici svrstani u kvislinške pokrete  zajedno sa ustašama, domobranima…

Na str. 123. izbačena  je dole navedena slika iz prvobitnog izdanja u kojoj „meštani sela Vranić u Beogradskom procesu 1946. godine pokazuju kolevku u kojoj su četnici ubili četvoromesečno dete“.

Valja napomenuti da je u tekst ovaj put ubačen i opis tzv. „levih skretanja“ (tekst nije postojao u prvobitnoj verziji i značajno doprinosi objektivnijem sagledavanju događaja).

Takođe, ubačen je i opis Svetosavskog kongresa u selu Ba (u prvobitnoj verziji, koja je u štampanom obliku prosleđena nastavnicima u osnovnim školama, postojao je samo izveštaj o zasedanju AVNOJ-a).

Sve u svemu, udžbenik sada pruža učenicima neuporedivo veće mogućnosti za nepristrasno tumačenje teških i tragičnih događaja iz naše skorašnje istorije.

Izvor: STANjE STVARI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: