Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Darko Adamov: Izbačeni problematični delovi Kletovog udžbenika istorije za 8. razred

Datum objave: ponedeljak, 1 marta, 2021
Veličina slova: A- A+

Izvršene promene su u duhu otklona od navijačke i pristrasne istorije kojom je bila obeležena prvobitna verzija ovog udžbenika.

Udžbenik istorije za 8. razred izdavačke kuće Klet (ovde) doživeo je ključne i suštinske promene u odeljku posvećenom građanskom ratu na prostoru Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata. Izvršene promene su u duhu otklona od navijačke i pristrasne istorije kojom je bila obeležena prvobitna verzija ovog udžbenika.

Na str. 116. umesto  teksta  u kojem su četnici tokom bitke na Neretvi predstavljeni kao saveznici i saradnici Nemaca i ustaša sa kojima zajedno dejstvuju, sada stoji mnogo uravnoteženije tumačenje.

Dakle, sada je jasno rečeno da su nemačke snage preduzele mere za uništenje svih snaga otpora, uključujući i četnike koje su smatrali snagama srpstva i britanskim štićenicima.

Na str. 122. izbrisana je slika koju navodimo iz prvobitnog izdanja prema kojoj su četnici svrstani u kvislinške pokrete  zajedno sa ustašama, domobranima…

Na str. 123. izbačena  je dole navedena slika iz prvobitnog izdanja u kojoj „meštani sela Vranić u Beogradskom procesu 1946. godine pokazuju kolevku u kojoj su četnici ubili četvoromesečno dete“.

Valja napomenuti da je u tekst ovaj put ubačen i opis tzv. „levih skretanja“ (tekst nije postojao u prvobitnoj verziji i značajno doprinosi objektivnijem sagledavanju događaja).

Takođe, ubačen je i opis Svetosavskog kongresa u selu Ba (u prvobitnoj verziji, koja je u štampanom obliku prosleđena nastavnicima u osnovnim školama, postojao je samo izveštaj o zasedanju AVNOJ-a).

Sve u svemu, udžbenik sada pruža učenicima neuporedivo veće mogućnosti za nepristrasno tumačenje teških i tragičnih događaja iz naše skorašnje istorije.

Izvor: STANjE STVARI


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top