fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dani sjećanja: U Prebilovcima održan istorijski čas (VIDEO)

Manifestacija „Dani sjećanja“, posvećena stradanju srpske djece u ratovima u 20. vijeku, biće završena večeras u Istočnom Novom Sarajevu, akademijom „Djecu vam neću oprostiti“. Akademiju organizuje Osnovna škola „Sveti Sava“ iz Istočnog Novog Sarajeva, u znak sjećanja na 111 poginulih djevojčica i dječaka Srpskog Sarajeva. Za gimnazijalce iz Trebinja, u Prebilovcima je održan istorijski čas.

Prebilovci su najstradalnije selo u srpskoj istoriji i kada se na takvom mjestu govori o zločinu koji su počinile ustaše 1941. godine, onda učenici lakše shvataju i istorijski i geografski kontekst. Kroz kratku radionicu, u kojoj se prelazi barijera između učenika i predavača, mogli su da nauče više o stradalnoj sudbini svojih vršnjaka tokom ratova u 20. vijeku.

Sami mještani, potomci prebilovačkih žrtava, imali su ulogu i domaćina, i naratora, prenoseći svjedočanstva koja su čuli od najbližih.

– Mi njima ispričamo šta se tu desilo, od zločina pa sve do vaskrsnuća sela i današnjih povratnika koji tu žive – kaže Aleksa Dragićević, mještanin Prebilovaca.

Ovakav jedan čas dobra je dopuna onome što djeca uče u redovnom školskom programu, ali i način da shvate povezanost istorijskih događaja, pa i stradanja našeg naroda kroz vrijeme.

Jelena Mandrapa, profesor srpskog jezika i književnosti misli da djeci treba što češće o tome govoriti, jer na taj način, kako kaže, njegujemo kulturu sjećanja na žrtve.

Izvor: RTRS

Vezane vijesti:

Zločin u Prebilovcima je jedan od najsramnijih događaja u …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: