fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

DANAŠNjA SITUACIJA U SVIJETU KAO UOČI DRUGOG SVJETSKOG RATA

dr Natalija Naročnicka

dr Natalija Naročnicka

Jedan do vodećih ruskih stručnjaka za međunarodne odnose Natalija Naročnicka ocijenila je da današnja situacija u svijetu mnogo podsjeća na vrijeme uoči Drugog svjetskog rata i upozorila da postoji mogućnost izbijanja novog globalnog sukoba.

Ona je ukazala da se i danas, kao i u vrijeme uoči Drugog svjetskog rata, vidi odsustvo povjerenja, kao i namjere provociranja opasnih tendencija u nadi da se one mogu kontrolisati u svoju korist.

Naročnicka je rekla da su zapadne zemlje propustile mogućnost da spriječe Hitlera i Drugi svjetski rat, nadajući se propasti SSSR-a i ukazala da se slično postupa i u odnosu prema Bliskom istoku.

„Ciničan odnos nekih zapadnih stratega prema `Islamskoj državi` podsjeća na planove korišćenja Hitlera za slabljenje suparnika. Svima je dobro poznato kome oni prodaju naftu po 15 dolara za barel i ko je i kome potom preprodaje“, rekla je Naročnicka za beogradsku „Politiku“.

Ona je ukazala da su radikalne sile islama najprije legalizovane radi rušenja vlada koje se nisu u potpunosti potčinjavale američkoj volji.

„Namjerno i proračunato, ulog je stavljen i na islamiste sa ciljem rušenja ostataka bipolarnog svjetskog sistema, koji je zadržan na Bliskom istoku. Međutim, izbjeglice ne idu u Ameriku, već u Evropu i tamo vrbuju nove fanatike“, kaže Naročnicka, koja je i predsjednik ruskog Fonda istorijske perspektive.

Povodom pokušaja da se Srbija okrivi ne samo za događaje iz novije istorije, već i za početak Prvog svjetskog rata, Naročnicka kaže da je cilj toga fragmentacija srpskog naroda.

„Nezavisno od toga što srpska elita često nije bila okrenuta prema Rusiji, za Zapad je uvijek bila opsesija fragmentacija srpskog naroda i nedopuštanje njegovog ujedinjenja i izlaska na more“, rekla je Naročnicka.

Ona je istakla da su optužbe za mitologizovane velikosrpske ambicije, koje se uočavaju već duže od vijeka, smišljene samo sa tim ciljem.

„Posredi je monstruozna nezahvalnost Evrope prema Srbima, koji su dali proporcionalno najveće žrtve u oba svjetska rata. Međutim, ako Evorpa Srbiji ne vjeruje, mi u Rusiji ćemo uvijek vjerovati u istorijsko srpstvo, ma kako se ponašala elita“, poručila je Naročnicka.

Natalija Naročnicka jedan je od vodećih ruskih stručnjaka za međunarodne odnose i zvanična „osoba od povjerenja“ ruskog predsjednika Vladimira Putina na izborima 2012. godine.

Osnovala je analitički Fond istorijske perspektive, čiji su jedan od glavnih pravaca rada međunarodni odnosi i uloga Rusije na Balkanu i u centralnoj Evropi.

Naročnicka od 2008. godine rukovodi i Evropskim institutom za demokratiju i saradnju sa sjedištem u Parizu.

U proljeće 1999. godine stajala je na beogradskim mostovima u jeku NATO bombardovanja, a predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je 2013. godine zlatnom Medaljom za zasluge.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

NATO-UKRAJINA-RUSIJA ili NA ZAPADU NIŠTA NOVO – Jadovno …

Dr MILORAD EKMEČIĆ: Sukob u Ukrajini je ništa drugo nego …

ONO ŠTO NISU RATOVIMA, NIJEMCI SU OSTVARILI SADA …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: