fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ДАНАШЊА СИТУАЦИЈА У СВИЈЕТУ КАО УОЧИ ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

др Наталиjа Нарочницка

др Наталиjа Нарочницка

Један до водећих руских стручњака за међународне односе Наталиjа Нарочницка оциjенила jе да данашња ситуациjа у свиjету много подсjећа на вриjеме уочи Другог свjетског рата и упозорила да постоjи могућност избиjања новог глобалног сукоба.

Она jе указала да се и данас, као и у вриjеме уочи Другог свjетског рата, види одсуство повjерења, као и намjере провоцирања опасних тенденциjа у нади да се оне могу контролисати у своjу корист.

Нарочницка jе рекла да су западне земље пропустиле могућност да сприjече Хитлера и Други свjетски рат, надаjући се пропасти СССР-а и указала да се слично поступа и у односу према Блиском истоку.

„Циничан однос неких западних стратега према `Исламскоj држави` подсjећа на планове коришћења Хитлера за слабљење супарника. Свима jе добро познато коме они продаjу нафту по 15 долара за барел и ко jе и коме потом препродаjе“, рекла jе Нарочницка за београдску „Политику“.

Она jе указала да су радикалне силе ислама наjприjе легализоване ради рушења влада коjе се нису у потпуности потчињавале америчкоj вољи.

„Намjерно и прорачунато, улог jе стављен и на исламисте са циљем рушења остатака биполарног свjетског система, коjи jе задржан на Блиском истоку. Међутим, избjеглице не иду у Америку, већ у Европу и тамо врбуjу нове фанатике“, каже Нарочницка, коjа jе и предсjедник руског Фонда историjске перспективе.

Поводом покушаjа да се Србиjа окриви не само за догађаjе из новиjе историjе, већ и за почетак Првог свjетског рата, Нарочницка каже да jе циљ тога фрагментациjа српског народа.

„Независно од тога што српска елита често ниjе била окренута према Русиjи, за Запад jе увиjек била опсесиjа фрагментациjа српског народа и недопуштање његовог уjедињења и изласка на море“, рекла jе Нарочницка.

Она jе истакла да су оптужбе за митологизоване великосрпске амбициjе, коjе се уочаваjу већ дуже од виjека, смишљене само са тим циљем.

„Посреди jе монструозна незахвалност Европе према Србима, коjи су дали пропорционално наjвеће жртве у оба свjетска рата. Међутим, ако Еворпа Србиjи не вjеруjе, ми у Русиjи ћемо увиjек вjеровати у историjско српство, ма како се понашала елита“, поручила jе Нарочницка.

Наталиjа Нарочницка jедан jе од водећих руских стручњака за међународне односе и званична „особа од повjерења“ руског предсjедника Владимира Путина на изборима 2012. године.

Основала jе аналитички Фонд историjске перспективе, чиjи су jедан од главних праваца рада међународни односи и улога Русиjе на Балкану и у централноj Европи.

Нарочницка од 2008. године руководи и Европским институтом за демократиjу и сарадњу са сjедиштем у Паризу.

У прољеће 1999. године стаjала jе на београдским мостовима у jеку НАТО бомбардовања, а предсjедник Србиjе Томислав Николић одликовао jе 2013. године златном Медаљом за заслуге.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

NATO-UKRAJINA-RUSIJA ili NA ZAPADU NIŠTA NOVO – Jadovno …

Др МИЛОРАД ЕКМЕЧИЋ: Сукоб у Украjини jе ништа друго него …

ОНО ШТО НИСУ РАТОВИМА, НИЈЕМЦИ СУ ОСТВАРИЛИ САДА …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: