Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

ДАНАС СУЂЕЊЕ ЗА ЗЛОЧИНЕ У “ВИКТОР БУБЊУ”

Датум објаве: четвртак, 22 марта, 2012
Величина слова: A- A+

sud-bih

САРАЈЕВО, /СРНА/ – Читањем оптужнице и изношењем уводних риjечи тужилаштва и одбране, данас ће у Суду БиХ почети суђење троjици оптужених за злостављање српских цивила у бившоj касарни “Виктор Бубањ” у Сараjеву.

Тужилаштво БиХ наjавило jе на статусноj конференциjи одржаноj 16. марта, да ће током извођења доказа против оптужених Бесима Мудеризовића, Рамиза Авдовића и Илиjана Николаjа Винтиле, позвати 74 свjедока и три вjештака, те уложити више од 300 материjалних доказа.

Емир Капиџић, бранилац првооптуженог Мудеризовића, наjавио jе испитивање 15 свjедока и улагање већег броjа материjалних доказа, док одбрана другооптуженог Авдовића има намjеру да испита десетак свjедока и уложи око стотину материjалних доказа.

Владо Адамовић, бранилац Винтиле, рекао jе да ће испитати од десет до 15 свjедока, а да му jе за материjалне доказе потребан jедан до два дана.

У оптужници Тужилаштва БиХ, између осталог, наводи се да су Мудеризовић, Авдовић и Винтила од краjа jуна до краjа новембра 1992. године, као свjесни учесници удруженог злочиначког подухвата, учествовали у успостављању и одржавању система злостављања цивила српске националности.

Мудеризовић jе у то вриjеме био замjеник управника на петом спрату Окружног затвора у Сараjеву и командир воjног затвора у бившоj касарни “Виктор Бубањ”, Авдовић jе био командир страже на петом спрату Окружног затвора и бившоj касарни “Виктор Бубањ”, а Винтила jе био кувар и стражар у воjном затвору у касарни.

Затворени српски цивили су у бившоj касарни ”Виктор Бубњу” били подвргнути намjерном наношењу снажног тjелесног или душевног бола, наношењу повреда тjелесног интегритета или здравља и присиљавању на принудни рад.

Оптужена троjка терети се да jе учествовала у успостављању и одржавању система злостављања цивила српске националности тако што су приведене цивиле српске националности са подручjа града Сараjева прихватали и противзаконито затварали у бившоj касарни “Виктор Бубањ”, гдjе су били подвргнути намjерном наношењу снажног тjелесног или душевног бола или патње, наношењу повреда физичког интегритета или здравља и присиљавању на принудни рад, што jе имало за посљедицу смрт 18 затвореника.

У бившоj касарни “Виктор Бубањ” било jе заробљено наjмање 200 цивила српске националности, коjима ниjе био саопштен разлог заробљавања, нити jе против већине њих вођен кривични поступак.

Мудеризовић и Авдовић су у притвору од октобра прошле године, док се Винтила брани са слободе.

Почетак суђења троjици оптужених заказан jе за 14.00 часова.

Извор: срна

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top