fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DANAS NASTAVAK SUĐENjA ZA ZLOČINE NAD SRBIMA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/dretelj.jpg

 U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje optuženima za zločine nad Srbima u vojnom zatvoru „Dretelj“ kod Čapljine, kada će biti saslušan novi svjedok Tužilaštva.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH Halil Bešo izjavio je 3. jula da je u ovom objektu viđao zarobljenike, ali da nije vidio da li su imali povreda.

„U tri navrata sam bio u ‘Dretelju’. Tu su bili ti zatvorenici. Bili su Srbi pritvoreni. Mislim da nisu imali povreda, ali ja to nisam mogao ni vidjeti, bio sam u vozilu. Bilo je i žena, vidio sam kroz prozor žene, mislim da su one bile na spratu“, ispričao je Bešo.

Bešo, koji je od 1. jula do 9. avgusta 1992. godine obavljao funkciju komandanta Vojne policije tzv. Hrvatskih odbrambenih snaga /HOS/ u Stocu, rekao je da je bio ranjen u avgustu 1992. godine, nakon čega je otišao na liječenje. Od kolega je saznao da je na njegovo mjesto u Stocu došao optuženi Edib Buljubašić.

Tužilaštvo BiH, osim Buljubašića, za zločine počinjene 1992. godine u Dretelju tereti Ivana Zeleniku, Srećka Hercega, Ivana Medića i Marinu Grubišić-Fejzić.

Prema optužnici, Zelenika, Herceg, Buljubašić, Medić i Grubišić-Fejzić su 1992. godine učestvovali u zločinima nad više stotina žrtava srpske nacionalnosti sa područja opština Mostar, Ljubuški, Čapljina i Stolac, koje su bile u Dretelju.

U optužnici se navodi da je Zelenika bio oficir HOS-a, Herceg bivši komandant vojnog zatvora „Dretelj“, Buljubašić bivši pripadnik HOS-a i zamjenik komandanta zatvora, a Medić i Grubišić-Fejzić nekadašnji stražari.

Zbog zločina nad Srbima u logoru „Dretelj“ Vrhovni sud Norveške osudio je Mirsada Repka na osam godina zatvora, dok je Ahmeta Makitana, koji je 1992. godine bio čuvar u logoru „Dretelj“, Vrhovni sud Švedske osudio na pet godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: